Неделя, 18 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.04.2021  » МД Елиас Канети показва късометражно младежко кино
  Подбрана селекция от късометражни филми, които говорят с езика на млади европейци ще бъдат показани на12-ти април, понеделник, от 19.00 часа в Австрийска библиотека“Елиас Канети“, Доходно здание. Прожекцията е по проект на МД“Елиас Канети“ „Младежта в Европа – вчера, днес, утре“ и идея на Луиза ван Баал, Германия. Модератор ще бъде Детелина Каменова.  Как завършва историята на едно приятелство между босненец и сърбин, които се запознават на партия шах в младежки лагер преди разпадането на Югославия? Какви предразсъдъци витаят в брюкселския квартал Моленбек и кои са интересните места в него? Как Ковид 19 ограниченията направиха границите в Европа отново видими? За различните и как една пейка и книга срещат две сродни души. Темите на филмите, създадени от млади германци, французи, белгийци и люксембургци не са нещо ново в живота ни. Гледната точка е различна. Защото авторите са съвсем млади и защото честно и открито отварят врата към своите светове.

  Използват езика на киното, а възможността да го правят им дава конкурсът Créajeune - трансгранично видеосъстезание за млади хора от голям европейски регион, който включва Заарланд, Лотарингия, Люксембург, Рейнланд-Пфалц и Валония. Жанровете, в които се състезават, са игрални и документални филми, репортажи, анимация или музикални клипове. Участниците са разделени на групи – деца до 12 години, тийнейджъри до 18 и младежи до 29 години. Така няколко поколения имат възможност да представят своята визия по различни теми – гражданско общество, хора със специфични потребности, екология, икономика или просто мечти. Не по-малко важен елемент от състезанието са организираните срещи и междукултурният обмен.

  С прожекцията на няколко филма, участвали в конкурсите през 2019-та, 2020 и 2021, русенската публика ще добие представа за нивото на това състезание. След всеки филм зрителите ще могат да споделят мнение и да задават въпроси на авторите, които ще се включат онлайн. Възрастови ограничения за публиката няма. Напротив, колкото повече поколения се съберат, толкова по-интересна ще стане срещата. В Австрийската библиотека ще бъдат спазени всички изисквания, които налагат ограниченията заради Ковид 19 – 30% заетост на местата. Маските са задължителни.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »