Неделя, 18 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.04.2021  » Имунизират бездомни и скитащи в Русе
  От днес започна ваксинацията срещу COVID-19 на бездомните и скитащи лица в област Русе. Планирано е през деня с ваксината на „Астра Зенека“ да бъдат имунизирани 10 души, като графикът е направен така, че това да се случва през интервал от поне 15 минути, за да се избегнат струпванията на много хора на едно място.  „Правя го за лична безопасност, както и за тази на околните. Не се притеснявам от това коя ваксина ще ми бъде поставена. За мен е важно да се имунизирам колкото е възможно по-бързо.“, това сподели първият ваксиниран днес 66-годишният Кирил Цветков, който през зимните месеци разчита на кризисната трапезария на БЧК в дунавския град. Именно тя се превърна в импровизирана амбулатория, където се извършва ваксинацията на една от най-уязвимите групи.  Вторият човек, който беше имунизиран е 56-годишната Антоанета Дончева, която като мотив също изтъкна собствената си безопасност и тази на хората, с които се среща.

  На дошлите да се имунизират им се измерва кръвно налягане и температура, а лекар от Регионалната здравна инспекция ги разпитва за здравословното им състояние и затова как се чувстват. В случая става дума за д-р Елисавета Светославова. Ако някой от имунизираните се почувства зле, той може да потърси лекарска помощ в някоя от болниците, а ако има леко неразположение от БЧК също са готови да реагират.

  Д-р Светославова заяви още, че в най-кратки срокове се планира да започне имунизация на трудно подвижни хора по домовете им, като поставянето на ваксините ще се извършва отново от мобилен екип на РЗИ. Според лекарката е необходимо масова ваксинация да започне и сред ромското население, особено при лицата, които нямат лични лекари.

  Колкото до страничните ефекти, то нейните наблюдения са, че по-възрастните хора понасят много добре имунизацията с препарата на „Астра Зенека“. При по-младите рядко се наблюдават леки странични ефекти като повишаване на температурата в рамките на няколко часа.

  Предвижда се другият четвъртък да бъдат имунизирани още 10 човека. Припомняме, че като бездомни и скитащи в Русенско са регистрирани около 60 човека. Всички те имат възможност да се имунизират срещу коронавирусна инфекция, като инициативата се осъществява съвместно между местното РЗИ и русенския Червен кръст. Планът за имунизация беше обсъждан и с ръководството на Областната управа.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »