Понеделник, 20 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.06.2021  » Русенци са твърдо против изграждането на леярна в града

  Русенци се обявиха категорично срещу изграждането и експлоатацията на леярна в рамките на града. Това стана ясно на публичното обсъждане на доклада, оценяващ екологичното въздействие, което производството на испанската фирма „Метал фусион“ би имало върху града и жителите му.

  Въпреки уверенията на представителя на фирмата Серхио Хавиер Вийегас Диас, че ще бъдат създадени механизми за прозрачност на дейността й, много от гражданите заявиха недоверието си, че отливането на детайли от черни метали до 3 тона на ден може да бъде безвредно.


  Според експертите, изготвили доклада за въздействието върху околната среда, единствените вещества, които ще се отделят в атмосферния въздух при производството, ще са общ органичен въглерод и прах.  Община Русе огласи категоричния си отказ, който бе заявен публично още на 11 юни. „Становището на Община Русе е отрицателно и ще използвам човешките си способности и поста, който заемам, за да отстоя мнението на гражданите“, заяви кметът Пенчо Милков, който лично присъства на обсъждането. Основен аргумент е, че фирмата не е спазила изискванията на местната управа за осигуряване на непрекъснат мониторинг на производството и поставяне на измервателни станции за качеството на въздуха в обсега си. Кметът припомни и факта, че фирмата бе санкционирана от Община Русе за неспазване на строителните разпоредби.

  Мотивирано становище беше представено от група граждани, които категорично заявяват НЕСЪГЛАСИЕ с инвестиционното намерение за ново замърсяващо производство в Русе.

  Част от мотивираното становище на гражданите: 

  "Строежът на леярната е започнал отдавна, без нужните разрешителни и фирмата е била санкционирана за това. Първоначалната оценка на РИОСВ за въздействието върху околната среда на производството е била отрицателна. Територията, на която се разполага фабриката, е със статут, който не позволява развиването на тежки производства като леене на желязо, варови центрове и подобни тежки химически процеси."

  "Русе има нужда от зелена дигитална икономика на 21 век. А не от връщане на хората и природата в зората на индустриалната епоха от миналия век" се казва още в становището. 

  Близо два часа продължиха изказванията на граждани, противници на идеята да се пусне в действие новата леярна. Отрицателно становище депозира и екоактивистът Иван Белчев. От групата "Обществен съвет Русе" предложиха граждански референдум за забрана изобщо на подобни производства в града. 

  "Русенци просто вече не вярват, когато инвеститори им обещават чисти въздух и води. Няма нужда от нови потенциални замърсители. Хората трябва да живеят и да са здрави. Няколко работни места не струват колкото човешкия живот и здраве." Това са част от изказванията по време на обсъждането. 

  Становището на гражданите и тяхната подписка ще бъдат внесени в деловодството на Община Русе и на РИОСВ. От общината обясняват, че документите ще бъдат приложени към протокола от общественото обсъждане и предадени в срок на РИОСВ - Русе. Това е органът, чийто експертен съвет следва да реши дали „Метал фусион“ ще реализира своето инвестиционно намерение. Заседанието на Експертният екологичен съвет към РИОСВ предстои по закон до няколко седмици. 

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »