Петък, 20 Май 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.07.2021  » Искрен Веселинов: Изключително тревожна е тенденцията, че все по-малки даце посягат към наркотиците

  В последните няколко дни в общественото пространство бе представено изследване, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи. Според него се наблюдава намаляване на възрастта, на която децата решават да експериментират с наркотични вещества, като тя пада до 11 – 12 години.

  Според водачът на листата на КП „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ за 19 МИР Русенски Искрен Веселинов това показва най-ярко всички проблеми и деформации в обществото ни от последните десетилетия. Той коментира и тревожната статистика, според която България е на изключително високо ниво спрямо ЕС по употреба на наркотици поне веднъж някога в живота на 15 – 16 годишни ученици. В нея се забелязва висок процент на такива опиати, като екстази, метаамфетамини, кокаин и хероин.
  Водачът на русенската листа на патриотите е категоричен, че битката срещу наркоразпространението е в центъра на програмата на коалицията за 46 ОНС.

  „Здравето на нашите деца, въобще здравето на българите, е несъмнен приоритет. Няма смисъл от правенето на политика ако ние като нация сме заобиколени от толкова проблеми, свързани с влошеното ни общо здравословно състояние. Недопустимо е да виждаме увеличение на процентите на юношите, приемащи такива тежки наркотици, които могат да създадат мощни зависимости. У нас се наблюдава епидемия от разпространение на наркотици сред подрастващите“ – заяви Веселинов по темата.

  БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ настояват за въвеждане на интегриран подход за намаляване употребата на наркотични вещества. Това ще доведе до постепенно справяне с нарастващия процент на наркозависимите сред подрастващите.

  Трябва целенасочена и държавно координирана политика за превенция на наркозависимостите, като най-лютата битка трябва да бъде именно за децата. За съжаление усещането у значителна част от българите е, че нищо не се прави, като цели училища биват заливани от различни наркотици.
  Три са основните аспекта на успешната борба. На първо място това е засилването на физическото присъствие на полиция около всяко едно българско училище, а особено там, където се знае, че има най - много проблеми. Между директорите, педагогическия персонал и органите на МВР трябва да има постоянна връзка. Заловените наркоразпространители в районите на училищата трябва да бъдат съдени по бързата процедура, а присъдата да е тежка и без възможност за замяна.

  На второ място това е превенцията. Трябва да започне мащабна информационна кампания във всички учебни заведения в България за вредите от употребата на наркотици. Приобщаването в използвания арсенал на множество нагледни средства – филми, интервюта и други, са от полза, за да може по-лесно да се достигне до младото поколение. Значително трябва да се увеличат бюджетите на звената, занимаващи се с превенция, като във всяко училище бъде назначен постоянно действащ специалист, отговарящ само за това.

  На трето място – рехабилитацията. Прекалено важно е да се знае, че всички програми, предлагащи борба със зависимостите, са държавно подпомагани и функциониращи приоритетно и без съмнение. Усещането у хората в момента е, че този важен сегмент от борбата срещу наркоразпространението е неглижиран и дори ненужен. Подобни центрове трябва да има във всеки областен град, като тяхната работа не бива да бъде парадна и на хартия, а действителна и експертна.

  Българските патриоти са с №16 в машината и в интегралната бюлетина.

  платена форма
  КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »