Понеделник, 27 Юни 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.07.2021  » Екомузеят получи дарение брадат дракон - Мишо
  Русенският Екомузей получи дарение на нов екземпляр – брадата агама. Предоставен е от Радослав Радков от Кубрат, който до този момент го отглежда като домашен любимец, но поради липса на достатъчно пространство в дома си, не може да продължи да се грижи за него.
  Агамата е на две години и носи името, което й дават досегашните й собственици – Мишо. Животното идва със собствения си терариум, снабден с инфрачервена светлина и UV-лампа, които са необходими за поддържането на жизнения статус на екземпляра на ниво и имитират условия, близки до естествените. Интериорът на терариума е от природни материали, обособени в него са местата за пиене на вода, хранене и къпане на агамата. Менюто на животното ще включва основно растителна храна.

  В момента специалистите на Екомузея изучават условията на живот и навиците на новия обитател, за да се запазят такива, каквито са били до този момент, което ще съдейства за по-бързата и лесна адаптация в музея.

  Брадата агама е вид брадат дракон – гущер, обитаващ разнообразни пустинни и полупустинни територии в Австралия. Видът е много популярен за отглеждане като домашен любимец и се среща в множество зоопаркове. Възрастните екземпляри от вида обикновено израстват до около 60 cm на дължина, като повече от половината от дължината им заема опашката. Те варират в широки граници: кафяви, сиви, червеникаво-кафяви, червени, жълти, бели, оранжеви, зелени. Способни са да променят в известна степен нюанса на цвета си, което им е от полза при регулирането на телесната температура. Те демонстрират превъзходство над други организми чрез характерно клатене на главата.

  Благодарение на новото дарение Екомузеят разполага вече с две агами. Пространствата и ресурсите на музея обаче са ограничени и хората трябва да избират внимателно домашните си любимци, за да не се налага да се разделят с тях.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »