Понеделник, 20 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.07.2021  » Опера под звездите продължава с Българи от старо време

  Летният фестивал на Държавна опера – Русе „Опера под звездите“ продължава с представянето на колоритната оперета на Асен Карастоянов „Българи от старо време“. Спектакълът ще се играе на площада пред операта, на 30 юли, петък, от 20:30 часа.


  Любимият български актьор Николай Урумов е специален гост на русенска сцена в ролята на Хаджи Генчо.

  Вдъхновен от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов, написана в Русия с много любов и носталгия, композиторът Асен Карастоянов пише музика към нея и така се ражда оперетата „Българи от старо време“. Главните действащи лица – двамата копривщенски големци дядо Либен и Хаджи Генчо, оживяват с патриархалната романтика, колорита и духа на българите от епохата на Възраждането, скъпи на всеки българин. Единият – корав, суров и строг, но справедлив човек, а другият – набожен, учен, хитър и деспотичен; двамата представляват двата стълба на обществото по онова време. В годините на робство те възпитават децата си Павлин и Лиляна в подчинение и послушание, но младостта е младост и нищо по-хубаво няма от нея. А любовта както винаги превъзмогва всички препятствия, за да тържествува на финала на емблематичната българска творба.

  Първото  изпълнение на тази оперета  в България е било на  24 януари 1959 година, в Държавен музикален театър „Стефан Македонски“, с Режисьор – Хитьо Попов, диригент – Виктор Райчев и сценография – Евгени Ващенко.

  На 24 октомври 2019 година беше премиерата, както и първо изпълнение на любимата музикална творба в Русе, с режисьор – постановчик  Аделаида Якимова-Фурнаджиева, диригент – Владимир Бошнаков, сценография – Иван Токаджиев,  художник на костюмите – Диляна Първанова, хореография – Детелина Кремакова и Цецко Колев, хормайстор – Стелияна Димитрова-Хернани.

  В ролята на дядо Либен публиката ще се наслади на басът Емил Желев, който партнира на Николай Урумов на сцената, а  като младите влюбени  Лила и Павлин ще видим красивата  Мария Анастасова и гласовитият тенор Борис Луков.

  Концертмайстор  ще бъде Ефтима Евтимова.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »