Събота, 4 Декември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.10.2021  » За равен достъп на здравно неосигурените бременни до акушеро-гинекологична помощ  За равен достъп на здравно неосигурените бременни до акушеро-гинекологична помощ се обявиха по време на национален семинар в Русе по-рано днес. В инициативата участваха експерти от Областната управа в крайдунавския град, представители на различни местни и държавни структури, както и на неправителствени организации. Целта на събитието е да привлече вниманието на обществеността към този проблем.
  Статистиката сочи, че през 2020-а от 53 698 раждания в страната 6 970, което е близо 13%, са били на жени без здравни осигуровки. Този коефициент се оказва сравнително стабилен през последните четири години, като той варира между 11.5% и 13%. Факт е, че този тип раждания спадат и от близо 8 000 през 2017-а за 2020-а са почти 7 000, но това е на фона и спадащата раждаемост в България. Исканията на неправителствения сектор са да се осигури постоянно наблюдение на бременността на жените и от тази група.

  Така се цели намаляване процента на родените недоносени бебета, както и на децата с усложнения. Проучване сочи, че грижата за здраво новородено бебе е около 340 лева, но ако то има леки усложнения необходимата сума може да набъбне до над 6 000 лева. При средни усложнения разходът за лечение може да стигне до почти 31 000 лева, а при тежки – 50 000 лева. Подробен анализ сочи, че ако случаите на недоносените деца намлееят дори само с девет на годишна база, то спестените средства ще бъдат достатъчни за профилактика на бременността при всички неосигурени майки. За целта обаче е необходима промяна на някои нормативни документи – или на Закона за здравното осигуряване, или на Наредба 26 от 2007 година на Министерството на здравеопазването.

  Инициирана е и подписка, като до момента са събрани над 1600 подписа. Тя може да бъде подписана и електронно във фейсбук страницата „Всяко бебе е БЕЗценно“.

  Каузата е подкрепена от множество неправителствени организации от цялата страна, като водеща е ролята на „Клуб на нестопанските организации“ от Търговище и на Асоциацията на здравните медиатори. На местно ниво събитието се реализира благодарение на съвместните усилия на Клуб „Отворено общество – Русе“ и на Областния информационен център.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »