Четвъртък, 18 Август 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.12.2021  » Операта представя Бал с маски

  След премиерата й, която се състоя в  изключително сложна пандемична обстановка миналата есен, операта "Бал с маски" от Джузепе Верди отново ще оживее на Русенска сцена, съобщават от операта.


  На 4 декември, събота,  от 19 часа в Доходното здание можете да се насладите на операта в три действия по либрето на Антонио Сома.

  Режисьор на спектакъла е Световният оперен бас Орлин Анастасов. „Бал с маски“ е и една от първите опери, в които той дебютира преди две десетилетия и от които започва блестящата му кариера по световните сцени.

  Както миналата есен, така и сега Маестро Сунай Муратов  ще дирижира пищният спектакъл на Вердиевата творба написана 1857 г. върху сюжета на френския драматург Йожен Скриб " Густав |||"  или " Бал с маски".

  Той е един от утвърдените и високо ценени оркестрови диригенти както  у нас, така и  в Република Турция.

  А от 2015 година, диригентът споделя многостранния си творчески опит и като преподавател в Анкарската музикална академия.

  В ролята на Рикардо този път на сцената ще се изяви утвърденият и любим солист на Държавна опера - Русе, който наскоро гледахме като Фауст в премиерата на операта "Мефистофел " на Ариго Бойто  -  тенорът Петър Костов.

  Като Ренато ще видим лауреатът на  престижната международна награда "Никола Гюзелев" - баритонът Добромир Момеков.

  Амелия ще бъде представена от яркото сопрано, оперната прима Цветелина Василева. Всъщност след дипломирането си по оперно пеене в Музикалната академия в София, тя дебютира на сцената на Софийската опера и балет именно в ролята на Амелия от "Бал с маски"на Верди.

  Като  пажът Оскар ще се насладим на младата и талантлива  Мария Анастасова, която дебютира в тази роля миналата година.

  А Улрика ще бъде представена от възпитаничката на великата българска певица Гена Димитрова -  мецосопраното  Андреана Николова.

  Премиерата на операта  "Бал с маски " на Джузепе Верди преминава с успех в театър „Аполо“ в Рим на 17 февруари 1850.

  Това  е една от творбите му, предизвикала най-много спорове. Докато траела композицията, цензурата искала обширни промени, като в крайна сметка тя искала повече изменения отколкото Верди бил съгласен да направи. По тази причина той прекратил договора си, но театърът го дал под съд. Верди им отговорил като ги дал под съд за клевета. Резултатът от съдебните процеси бил, че театърът оттеглил обвиненията си, а Верди обещал да довърши работата си върху операта. Преди премиерата в Рим обаче, мястото на действието било принудително променено от Стокхолм в Бостън, а крал Густав станал граф Уоруик.

  Сценографията е на  Иван Савов, хормайстор е  Стелияна Димитрова, а хореографията е дело на  Детелина Кремакова. Концертмайстор – Марта Бонева.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »