Понеделник, 27 Юни 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.05.2022  » Представиха в Русе книгата Тайната история на монголите

  В Зала „Европа“ на Доходното здание се състоя премиерата за Русе на книгата на проф. Александър Федотов „Тайната история на монголите“.  На събитието под егидата на Нейно Превъзходителство Лхагвасурен Саянаа, посланик на Монголия в България, присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, областният управител на Русе Анатоли Станев, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов,  почетният консул на Монголия хонор. проф. д-р Камен Милков и редица русенци с влечение към източната култура и история.


  В културната история на много народи има такива писмени паметници, които и до ден днешен се оценяват като истински шедьоври. Като връхни точки в развитието на книжовната традиция те в значителна степен определят нейния облик и специфика, оказват въздействие върху формирането на литературните жанрове и течения. Сред подобни основополагащи съчинения са Песента за похода на Игор на русите, Илиада и Одисея на гърците,  Песента за Ролан на французите, Витязът в тигрова кожа на грузинците... Измежду тях е мястото и на Тайната история на монголите - паметник, съставен от неизвестни, ала талантливи и вещи монголски автори през 1240 г. Именно за превода на книгата от стaромонголски език, през 2015 г. проф. Александър Федотов получава най-високото отличие на Монголия за чужденци – Ордена на Полярната звезда.


  Книгата се издава с изключителната подкрепа на доц. д-р Кирил Панайотов, дм, управител на лечебни заведения „Медика“. В продължение на години групата лечебни заведения „Медика“ заздравяват отношенията между България и Монголия, като развиват тристранно сътрудничество с Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Университета по традиционна монголска медицина „Otoch Manramba“. В рамките на партньорството се осъществява обмен на специалисти, техники и познания за поддържане на доброто здраве на хората.

  За добрите взаимоотношения между двете страни допринася професионализма и отдадеността към работата на посланика на Монголия в България от 2013 г. до 2017 г. проф. Лхамсурен Дугержав.  Днес  историята надгражда и  Нейно Превъзходителство Лхагвасурен Саянаа, посланик на Монголия в България от 2021 година.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »