Четвъртък, 18 Август 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.06.2022  » Предпремиера в Русе на филм за Ивановските скални църкви

  През втората половина на месец септември се очаква да бъде представена в Народното събрание изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви. Събитието се осъществява с подкрепата на Областна администрация – Русе, Регионалния исторически музей и Организационния комитет по случай отбелязването на юбилея.


  А на 5 юли от 14.00 часа в Регионалния исторически музей се предвижда и предпремиерна прожекция на документалния филм „1218 година – срещата на преобразяването“. Продължителността на филма, който е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров, е 54 минути, като след прожекцията ще се проведе и обсъждане.

  Двете събития са част от редица събития, посветени на 800-годишнината. Основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство, днес той привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения. Световна известност имат и стенописите в църквата „Св. Богородица”, които се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните художествени качества са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. През ХІV в. манастирът става средище на исихазма. От 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват, а днес Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе.

  Интересен е и фактът, че на 24 май тази година в Букурещ бе канонизирана Теодора Басараб – първата съпруга на Йоан Александър, която е ктитор на църквата „Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат“, или така наречената Съборена църква. Тя е канонизирана под монашеското й име Теофана. Това се очаква да привлече още повече румънските туристи.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »