Вторник, 27 Септември 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.08.2022  » Ограниченията като път за ново развитие мотивираха 40 младежи от 5 държави
  Прототип на дигиталeн спасител на изкуства и културни продукти създадоха 40 младежи от 5 държави във финалните дейности на проект „Младежки транснационален хъб за творци и новатори“, който се изпълнява от Сдружение ,,МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации.“, финансиран по Договор № 2020-1-BG01-KA227-YOU-094981 на Програма ЕРАЗЪМ + на ЕС.


  В последната фаза на проекта екипът на българските участници посрещна в Боровец своите партньори от Италия, Унгария, Румъния и Гърция. Ръководени от ментори – творци и киберексперти, те участваха в симулационни тренинги и образователни форми, за да подобрят уменията си за цифрово общуване и да отговорят на конкретни потребности на млади творци, лишени от пълноценна творческа изява в периоди на локдаун.


  Озаглавена "По пътя напред", система от тренинги, творчески работилници и дигитални лаборатории предостави на участниците нови знания с фокус към глобалните усилия за смекчаване на последиците от здравната криза. В резултат на това те тестваха нови възможности за създаване и споделяне на културно съдържание. Прилагаха иновативни форми на дизайн мислене и отворено моделиране, за да градят нова философия за живот и комуникиране в условия на глобални рестрикции, с което формулираха своя еволюционен отговор – всяко ограничение е път за ново развитие.

  Дигиталната лаборатория "ЗАТВОРЕНи ЗА ТВОРЕНe!" като експериментален терен показа на практика как изолирането се трансформира в територия на духовността и таланта, а ограниченията провокират визионерство, нестандартни решения и различен поглед към изкуството. Започнали във виртуална и завършили в реална среда, творческите работилници създадоха многообразие от форми, с които културни продукти се създават, управляват, разпространяват и потребяват. Така младежите достигнаха и изпълниха целта - негативните въздействия и последици да се разглеждат не само като очаквани щети върху физическото, ментално или интелектуално състояние, но и като стимули за иновативно разгръщане на местния и национален потенциал.


  Финалният модул завърши със симулационен тренинг, който сглоби достиженията на всички екипи в един краен продукт – прототип на електронно приложение с функции на спасител за културни продукти, творци и творчески екипи, попаднали в локдаун. Симулационният модел може да създаде дигитален аналог на културен продукт, да комбинира реално и виртуално общуване с изкуството, да достига публики и да гарантира финансов еквивалент на автори и изпълнители.

  Вдъхновение за участниците в проекта беше срещата им с председателя на Съюза на артистите в България, актьора Христо Мутафчиев. Той ги посрещна в Народния театър „Иван Вазов“ за тематична дискусия и сподели ежедневието на актъора от първо лице със специален акцент върху периода на полупразните театрални салони. По-късно младежите се срещнаха и с актьори от младежкия театър „Николай Бинев“ и посетиха музикалната пиеса „По-полека“ по мотиви и музика на Стефан Вълдобрев.

  Проектът изпълни една от основните задачи на партньорството за творчество, а именно хармонични действия между организации в областта на неформалното и самостоятелното образование от една страна с организации от творческите и културните сектори - от друга, за да се насърчат хората от днешните и бъдещите поколения да бъдат успешни новатори на местно и глобално равнище.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »