Вторник, 29 Ноември 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.09.2022  » В Русе пристигнаха бюлетините за изборите в неделя
  При засилени мерки за сигурност в Русе пристигнаха бюлетините за предстоящите на 2-и октомври предсрочни избори за народни представители.


  Общо 203 800 бюлетини бяха доставени в Областната администрация в крайдунавския град, където те ще останат под специализирана полицейска охрана докато бъдат разпределени сред осемте общини в региона. Създадена е организация това да се случи в най-кратки срокове, като процесът ще започне през следващите няколко дни. Камионът, с който бяха докарани бюлетините беше разпломбиран в присъствието на председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова и представители на Областната администрация, както и членове на РИК. Председателят на РИК Милена Хинкова информира още, че продължава обработката на избирателните списъците.
  Неизползваните хартиени бюлетини най-вероятно ще бъдат предоставени за унищожаване след изборите. Общият брой на секциите за региона е над 300, като по всяка вероятност през следващите дни ще бъдат разкрити и допълнителни. Става дума за такива в лечебни заведения, социални институции и ареста. На този етап няма проблем с попълването на членове в секционните избирателни комисии, дори има и резервни. Членовете на секционните избирателни комисии от община Русе ще могат да подават данните за откриването, закриването на изборния ден, както и за избирателната активност онлайн, както беше и на предходните избори. Системата е иновационна и е разработена от информатиците на РИК. Тя бе пусната в експлоатация миналата година.
  „За всички избиратели ще има бюлетини, дори да се наложи всички да гласуват с бюлетини“, категорична бе Хинкова. Изборите тази неделя ще се проведат отново изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. В избирателните секции в страната и в чужбина, в които на предходните избори на 14-и ноември 2021 година са гласували над 349 души, ще има и втора машина за гласуване. В Русенско те са 20, като 19 от тях ще бъдат на територията на община Русе, а една в село Новград, община Ценово. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции ще се гласува с хартиени бюлетини. На практика бюлетините, които ще бъдат доставени, подсигуряват вота на 100% във всички секции. Припомняме, че по последни данни на РИК избирателите в региона са 203 542.  Към момента няма постъпили сигнали за предизборни нарушения в РИК. В ход са и обученията за членовете на секционните избирателни комисии /СИК/. Колкото до възможността всеки да се упражни преди изборния ден, то това ще може да стане в РИК.

  В събота се очаква да пристигнат и общо 310 машини.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.11.2022 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 ноември - 1 декември

  всички интервюта  »