Вторник, 28 Март 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  31.01.2023  » Музеи от Русе, Пловдив и Варна ще обменят публики
  Три музея у нас се обединяват за да покажат част от фондовете си на посетителите в проекта „Аз гарантирам за теб“, финансиран от Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински институти. Това са Екомузея в Русе, Регионален природонаучен музей – Пловдив и Институт по рибни ресурси с Аквариум – Варна.


  „Този проект и иновативен по своята същност, защото представя на аудиторията как музеите в България могат да работят в колаборация, а не да бъдат конкуренти“, коментира авторът на идеята Венцеслав Петков от Екомузей с Аквариум в Русе. „Общият таргет на проекта е около 250 000 души, което никак не е малко. В резултат са направени истински връзки между нашия музей и други два музея в България. Във всеки един от тях ще има интерактивна инфоточка, която с кратки видеа ще разказва какво може да се види на другите места,“ допълни Петков.


  И трите музея се радват на голям поток от посетители. През инфоточката всеки ще може да си направи план кога и как да посети другите два музея, да бъде заинтригуван да отиде. Всичко това е без да се прави класация кой е по-добър или кой е по-посещаван. Идеята е в тези информационни точки да влязат и други музеи с впечатляващи експозиции.


  Димитър Липовански от Арена Медиа – партньор в проекта, заяви, че съвременната дигитализация настъпва със страшна скорост, а младото поколение задържа вниманието си върху дадена тема едва около 9 секунди и ако кратките видеа са успели да го привлекат, то значи сме си свършили работата. Той коментира, че има място проектът да бъде надграден като влезе в интернет пространството и покаже музейните сбирки, които сега по ред причини стоят в складове и хранилищата на музеите.


  Проектът „Аз гарантирам за теб“ може да постави началото на работата в сътрудничество на музеите в България за привличане на нови публики и заинтересовани лица. Реализирането му би могло да се използва за мултиплициране на този опит между други музеи и културни институции в страната, което ще гарантира създаването на единен по своята същност национален културен продукт.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »