Сряда, 7 Юни 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.03.2023  » Русе се преклони пред делото на Баба Тонка
  Днес с церемония пред паметника на Тонка Обретенова бяха отбелязани 130 години от смъртта на националната героиня.„Не е лесно да посветиш себе си в борбата за свобода, но още по-трудно е да тласнеш децата си в тази борба, за да я има нашата родина“, каза кметът Пенчо Милков. “Русенци трябва да се гордеят, че са родени тук и че носят героичния дух на Баба Тонка”, добави кметът.


  На церемонията присъстваха и заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Димитър Недев и Енчо Енчев, заместник-областният управител Детелина Ачева, както и ученици от МГ „Баба Тонка“, ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Отец Паисий“.

  Слова по повод паметната дата произнесоха и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.


  „Баба Тонка, или както са я наричали – Буля Тиховица, е необикновена жена. Благодарение на нея семейството ѝ от обикновено се превръща в част от младата българска нация, за която проливат своята кръв“, каза проф. Ненов.

  Заупокойна молитва за 130-ата годишнина от кончината на Баба Тонка Обретенова отслужиха Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската Света Митрополия. В събитието се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ с ръководител Вили Икономов и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше ръководителят на театрално студио „Маска“ към Общинския младежки дом Мина Маринова.

  Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност към делото на русенската героиня.


  Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско. Включва се в организираната националноосвободителна борба. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице е на Васил Левски. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци.


  В борбата се включват и нейните деца. Петър и Ангел Обретенови участват в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, включва се и в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов е в четата на Стоил войвода в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета, а сестра ѝ Анастасия е омъжена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. От неговите „Записки по българските въстания“ черпим информация за личността и революционното дело на Баба Тонка.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »