Сряда, 6 Декември 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  29.09.2023  » Европейска нощ на учените в Русенския университет

  За шестнайсета поредна година Русенският университет „Ангел Кънчев“ се присъедини към глобалната инициатива Европейска нощ на учените. Сред гостите на събитието беше и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев.  „Считам, че реализирането на подобни събития е изключително необходимо, защото те представят науката в една съвсем различна светлина от традиционните обществени схващания, често пропускащи нейната практическа стойност. Крайно време е обществеността да разбере, че науката не е нито нещо абстрактно, нито нещо далечно, а напротив науката е навсякъде около нас“, заяви Георгиев в обръщението си към ректора на Русенския университет академик Христо Белоев и академичното ръководство. Той отбеляза, че именно науката е в основата на изграждането на конкурентоспособна и успешна икономика, водеща в крайна сметка до повишаване качеството на живот. „Ако искаме да живеем в модерна и просперираща държава, то държавната и местната власт, правителственият и неправителственият сектор, бизнесът и образователните институции трябва да обединят усилията си и да работят заедно за изграждането на достъпна и високоефективна образователна и научна инфраструктура, включително и за развитието и укрепването на академичния състав. Радостен съм, че като възпитаник на Русенския университет и като човек, запознат с дейността тук, мога да каза, че Русенският университет „Ангел Кънчев“ е лидер в тази сфера на национално и европейско ниво. 


  Доказателство за това са наградите и отличията на студенти, докторанти и преподаватели в почти всяка сфера на обществения живот. Убеден съм, че симбиозата между наука, технологии и образование е ключът към просперитет, двигателят на икономическия, техническия и социален подем на страната“, каза още заместник областният управител. Според него днешното събитие ще провокира много млади умове и ще насърчи редица любознателни таланти – ученици и студенти да развият изследователска кариера. „Днес е време за приятни изненади и много забавни моменти, но също и за обмяна на опит и идеи“, допълни той.
  Сред гостите на събитието бяха още изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

  В рамките на събитието бяха наградени победителите в конкурса „Моят поглед към кариерите на бъдещето“. В инициативата са участвали 28 младежи в три категории – есе, презентация и рисунка. Първото място за есе отиде при Алекс Корабова, второто при Милена Георгиева, а третото бе отсъдено за Велина Димитрова и Денис Ружди. Нурай Салим пък зае първата позиция сред наградените за най-добри презентации. След нея се наредиха съответно Цветозара Тодорова и Вероника Петрова. Бяха присъдени и поощрителни награди, които отидоха основно в раздела за рисунка.

  Открита бе и изложба за Димитрана Иванова, любезно предоставена на висшето училище от Регионален исторически музей – Русе. Димитрана Иванова е родена в Русе и е една от най-отявлените боркини за равни права на жените след Освобождението. Тя е автор на редица научни трудове, сред които монографията „Правна защита на женския труд“. Изложбата бе представена от Ренета Рошкева.

  След събитието официалните лица заедно с академичното ръководство обсъдиха водещата позиция на Русенския университет в страната и значителните му международни контакти.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »