Понеделник, 24 Юни 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.10.2023  » Искрен Веселинов: Русе трябва да бъде изваден от коловоза на упадъка!
  “Не мога да подмина с лекота фактът, че за последните десет години Русе намаля с 25 хиляди души. Градът беше малката Виена, беше градът на „първите неща”. В момента е един бързо западащ и обедняващ икономически град с мръсен въздух и лоши условия на живот”, това заяви по време на участието си в предаването „Денят започва” по БНТ кандидатът за кмет на Русе от местна коалиция „България на регионите” Искрен Веселинов.


  Той сподели, че повече от десетилетие има готова концепция за развитието на Русе и се е явявал с нея пред избирателите, но тогава една противоестествена любов между ГЕРБ и БСП, и някои икономически кръгове зад тях, са успели да променят изборните резултати и да поведат града по пътя на разрухата. Веселинов беше категоричен, че именно от този коловоз на упадъка трябва да бъде изваден Русе.

  Кандидатът коментира, че за жалост местната власт пропуска възможности за развитието на крайдунавския град, които други градове оползотворяват.
  „Русе е град под обсада, заяви Веселинов. Няма подходяща инфраструктура, тъй като десетилетия назад северна България беше пренебрегвана за сметка на София и на малка част от южна България, и ние сме отрязани от основните пътни артерии. Без магистрала градът ще се задуши. Три хиляди тира минават дневно по Дунав мост. Около 50 средно на година са жертвите на пътя Русе – Бяла в следствие на автомобилни катастрофи. Истината е, че на правителствата, които ни управляват от 2021 година насам им беше нужно само да отворят вече подадените оферти за строителство на магистралата. 

  През 2025 година можехме да се движим по магистрала от Русе до София, ако пътно-строителния сектор не беше превърнат в база на антикорупционни спорове от управляващите за това кой повече е крал”, изтъкна кандидатът за кмет и подчерта, че много от проблемите, които трябва да бъдат решени за Русе всъщност касаят цяла северна България.

  Разговорът не подмина и болезнената за русенци тема – екологията. „ В момента ние сме в ситуация, в която градът за пореден път е обгазяван и замърсяван от местни замърсители на въздуха и общината няма ефективен контрол. Тя е длъжна да издаде такава система, която гарантира на гражданите чист въздух. Това е задължение на кмета и вече е законово регламентирано. Аз бих поел това задължение с голяма готовност и бих мобилизирал всички възможности”, сподели Искрен Веселинов.

  По отношение на културното развитие на града той каза: „За съжаление от столица на културата, Русе остана само с един емблематичен фестивал и това е „Мартенски музикални дни”. Ние бяхме и столица на джаза, защото в България джазът влезе през Русе, но в момента неговият символ  - Клуба на дейците на културата – е затворен и е с неясна перспектива.
  В града се самоорганизират  събития, които са изключително малки по мащаб и скромни като концепции и не могат да представят размаха и възможностите  на Русе като културен център, какъвто винаги е бил. Арт събитията не обхващат кварталите на града, а такава необходимост има; няма културни пространства.”

  Веселинов сподели, че някои от най-емблематичните сгради на Русе – като Първото застрахователно дружество „България”, Домът на учителя, хотел „Балкан” – са в руини от години, а общината е собственик или съсобственик на голяма част от тях.

  В заключение Искрен Веселинов  се обърна към своите съграждани с апел на предстоящия местен вот да заложат на личности, на хора, които са доказали, че могат да вършат работа, да изберат управленец, който има концепция за развитието на Русе за 10 години напред. „Вярвам, че бъдещето на града е като индустриален център, който може да се превърне в локомотив за изтегляне на целия регион от мрака, който ни е обхванал”, каза Веселинов.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »