Събота, 2 Март 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.12.2023  » Ученици преоткриват творчеството на Иван Вазов в театъра
  фото: Димитър Казанджиев

  При голям интерес от учениците преминават спектаклите по произведението на Иван Вазов „Епопея на забравените“ с режисьор Ивайло Ненов. Образователната инициатива на ДТ „Сава Огнянов“ срещна разбиране, съдействие и подкрепа от „Регионалното управление на образованието“ в Русе. На сцената с адекватни съвременни образователни методи и театрални похвати се показва творчеството на Иван Вазов. Младите хора се запознават с героиката на онова време, самоосъзнаването и пътя към свободата.


  “Епопея на забравените” е цикъл от оди, създадени да възпеят бързо забравените ни герои след Освобождението, споделя режисьорът Ивайло Ненов.

  фото: Димитър Казанджиев

  „Одите открояват и мрачното, и светлото в българската история. Историята ни преди Освобождението, която Вазов описва, е съизмерима по трагизъм и емоционален заряд с древногръцките трагедии. В спектакъла се опитахме да изтупаме стихотворенията от фалшивия патос, с който те се декламираха в продължение на много години, и да потърсим искрения прочит на съвременния човек, преклонението към чутовния подвиг, но и смирено да вникнем в неизбежната равносметка.“, допълва Ненов.

  Постановката се играе само пред ученическа аудитория и няма свободен показ. Практически, придържайки се към текстовете на Иван Вазов, спектакълът е допълнение на учебния процес в горния курс.

  фото: Димитър Казанджиев

  „Епопея на забравените има важната задача за събуждане на колективната памет, защото тъкмо тя е гарант за историческото ни съществуване. С помощта на талантливите актьори от трупата вярвам, че успяхме да запалим още една свещичка в паметта на днешното поколение“, споделя Ивайло Ненов.

  Режисьор – Ивайло Ненов, сценография и костюми Евгения Явашева, музика Пламен Мирчев – Мирона. Участват: Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Марияна Крумова, Ростислав Панков, Тодор Лазаров.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »