Събота, 18 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.04.2024  » Режисьорът, който можеше да постави на сцена и телефонен указател

  На днешния ден е роден един от най-талантливите театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на Русенска сцена над 20 години.

  Поместваме текст на театроведа Крум Гергицов, посветен на Слави Шкаров, писан през 2018 година, но актуален и днес.


  Името на режисьора Слави Шкаров остава като част от театралната легенда на Русе. За неговите спектакли зрителите още продължават да си спомнят като нещо незабравимо и разтърсващо, театралните изследователи все ги споменават сред ярките явления въобще на българския театър, а актьорите, които са били участници в негови постановки продължават да пазят спомена за нещо свято, магнетично-театрално и вълнуващо като преживяване.

  Той създаваше представления, които увличаха с яркостта на театралната форма, с иносказателността и метафоричността на театралните обобщения, с ансамбъла от колоритни персонажи, изиграни от колоритни актьори. За него се казваше, че той може на сцената да постави дори...телефонният указател.

  Слави Шкаров твори в Русенския театър от есента на 1969 г. до края на живота си - 11 май 1988 г. За тези 19 години той създаде постановки, които остават като едни от най-силните, най-естетически провокативните, най-философски натежалите като емоция, мисъл, визия.

  Режисьор на ярката театралност, тези постановки събуждаха у зрителя богати размисли, контрастни емоции, мъдри заключения за света и хората.

  Косьо Станев (Моцарт), Константин Димчев (Салиери) и Миланка Пенева (Констанца) в „ Амадуес” от П. Шафър, реж. Слави Шкаров, 1982/83 г.

  „Боряна” от Й. Йовков, „Законодателят” от Р. Игнатов, „Кръчмата под зеленото дърво” от П. Ковачик, „От земята до небето” от Н. Русев, „Босилек за Драгинко” от К. Илиев, „ Кошници” от Й. Радичков, „Сако от велур” от Ст. Стратиев, „Балада за тъжната кръчма” от Е.Олби, „Кучешко сърце” от М. Булгаков – това са част от знаменитите спектакли на Слави Шкаров.Те са част от знаменитите спектакли на 70-те и 80-те години на ХХ век – един от славните периоди на Русенския театър.

  От 1 март 2010 година камерната зала на ДТ "Сава Огнянов" носи името на режисьора Слави Шкаров.

  През 2010 г. негови най-близки приятели и съмишленици издадоха книгата „За Слави Шкаров. От приятелите” , която изрази преданната почит и обич на тези, които бяха най-добрите приятели на Слави Шкаров. В тази книга се разкри духовността на този режисьор, който не беше чужд и на странности в поведението, и на пристрастия, и на житейски превратности. Но винаги беше театрал до мозъка на костите си.

  КРУМ ГЕРГИЦОВ

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »