Четвъртък, 13 Юни 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.05.2024  » Матури за над 50 000 зрелостници в 759 училища
  В 759 училища и в 4185 зали в страната ще се състои днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 8:30 ч. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са и 12 970 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

  Вариант № 15 за въпрос 41 бе изтеглен в МОН за матурата по български език и литература

  Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, от 16 с кратък свободен отговор и от две с разширен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

  "Самите изпитни въпроси, които са 41, ще се генерират сутринта в 5:30 ч., в деня на матурата, като измежду над 390 000 варианта ще бъде генериран тестът. Ако се включи и темата за есето, или за интерпретативното съчинение, това става над 4 милиона варианта. След 6:00 ч. ще "тръгнат" тези варианти, и то на модули, към отделните училища, за да бъдат разпечатани и да се предоставят на зрелостниците. Взели сме всякакви мерки по отношение на "изтичане" на определена информация, включително и за присъствие на представители на Министерството на вътрешните работи и на ДАНС при самото теглене на тестовите варианти", каза вчера пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

  Той съобщи, че има само един карантиниран ученик в Пловдив, който ще се яви на матурата в отделна зала.

  Има гарантирано видеонаблюдение в класните стаи, което също ще даде възможност за честност на матурата, но не само на утрешната, а и на всички изпити, свързани със зрелостниците през следващите дни, каза министър Цоков.

  И през тази година зрелостниците трябва да са по-рано сутринта в училищата, в които ще се явяват на държавните зрелостни изпити, които са на 17 и на 20 май. Учениците трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка за матурата. По традиция учениците в 12-и клас се разпределят да се явяват на матурите не в училищата, които завършват, а в други училища и затова предварително трябва да се отишли, за да видят къде се намира съответното училище и колко време ще им е необходимо, за да отидат до него в деня на изпита.

  На 20 май ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас.

  Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще се състоят от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователната и профилираната подготовка е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката.  

  Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »