Понеделник, 23 Септември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.04.2017  » Стафиди – причиняват ли наистина кариеси?



  През последните десетилетия стафидите получават неприятната слава на кариоген - храна, чиято консумация води до появата на зъбен кариес. Това вреди не само на техния имидж, но и на повечето сушени плодове.

  Изследванията, оповестили кариогенния потенциал на стафидите били извършвани главно върху животински модели, като плъхове (Caries Res 1990; брой 24, стр. 344-355 е най-популярното изследване). Здравните власти в много държави все още цитират тези изследвания в законодателството и препоръките си.

  По-съвременни изследвания (Journal of Food Science, 2013, брой 78) проведени с хора, не с гризачи, показват различни резултати, сочещи към силно преувеличена роля на стафидите в зъбната развала.

  Образуването на кариес зависи от три фактора: ниски стойности на pH или висока киселинност в устата, полепване на хранителни частици по зъбите и поведението на бактериалния биофилм (зъбна плака).

  В проведен експеримент, учени дали на доброволци да направят жабуркане за 1 минута с разреден водно-захарен разтвор (10%). До пет минути след това, нивата на pH в устата паднали драстично от неутралното ниво около 7 до киселинно ниво на pH от 5,2 – бактерии от зъбната плака активно усвоявали захарта като хранителен източник и започнали да отделят различни видове киселини като отпаден продукт.

  При други доброволци с измерено неутрално pH на устата, опита бил повторен, но с едноминутно дъвкане на незахаросани стафиди. Това не довело до отделянето на толкова много киселини, и pH паднало от около 7 до 6,3. Въпреки, че въглехидратния профил на стафидите е съставен от близо 68% захари (6,84 г на 10 г стафиди), те били по-слабо киселиногенни (водещи до отделяне на киселини от плаковия биофилм) от 10% воден разтвор на чиста захар.

  В допълнение, те залепват по зъбите много по-слабо от тестени изделия, бисквити, крекери, картофен чипс. Това се дължи на съдържанието на фитохимикали в стафидите, които предотвратяват или силно възпрепятстват адхезията (залепване) на сдъвкани частици по зъбната плака – те биват отмити от слюнката много по-бързо и бактериите не могат да извличат много захар от тях.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА



 • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net