Събота, 29 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.06.2017  » Тичането причинява еуфория и вдига настроението?
  Как тичането причинява еуфория и подобрява настроението?

  Източник: iStockphoto

  Тичането като физическа активност има огромни ползи за здравето - подобрява мускулната сила и координацията, изгаря излишните мазнини и дори подобрява настроението.

  След продължително тичане тялото изпитва облекчение и понижение на болковите усещания, а ума - спокойствие и щастие. До 80-те години на миналият век, явлението се отдавало на повишение в количеството на отделените от тялото ендорфини след интензивно тичане. Съвременни изследвания заключват, че това не е вярно.

  Реалният причинител на състоянието са

  ендоканабиноидите 

  - група вещества естествени за човешкото тяло, действащи му като психоактивните съставки на марихуаната.

  Ендорфините се свързват с опиоидни рецептори на неврони из цялото тяло и влияят на химичната сигнализация на болковите усещания. Понеже ендорфините водят до облекчение на болката в мускулите, на тях се преписват всички успокоителни и облекчаващи ефекти изпитвани след тичане. 

  Но съвременните изследвания установяват, че ендорфиновите молекули са твърде големи за да преминат през кръвно-мозъчната бариера - селективна мембрана, предпазваща мозъка от потенциално опасни вещества в кръвта. 

  Понеже ендорфините не взаимодействат с мозъчните клетки, те не могат да са отговорни за промяната в поведението и настроението.

  Вместо ендорфини, учените сега са на мнение, че отговорниците за положителните промени в настроението след тичане са ендоканабиноидите. Те взаимодействат с мозъка по същия начин по който го прави и активната съставка на марихуаната - THC, с единствената разлика, че тялото произвежда само своите ендоканабиноиди. 

  Те са въвлечени в биохимични взаимодействия, облекчаващи тревожността и понижаващи чувствителността към болка. 

  Изследване от 2012 година публикувано на страниците на журнала Psychoneuroendocrinology (бр. 37, 844-851 заключва, че активното физическо натоварване като бягането или карането на колело увеличава производството на ендоканабиноида анандамид, който повишава нивата на отделеняните невротрофици и има изразени антидепресантни ефекти.

  Освен това, анандамида е основен фактор в регулацията на хранителното поведение и генерирането на неврохимични сигнали за мотивация и удоволствие.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    27.02.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  28 февруари - 5 март

  всички интервюта  »