Бил Гейтс ще остане в историята със създаването на Microsoft и Windows и своята голяма благотворителна дейност. Но той може да се похвали и с доста добри визионерски качества, отбелязва онлайн изданието BusinessInsider.

През 1999 г. той пише книга, в която дава различни прогнози за развитието на технологиите. Ето някои от тях, които са впечатляващо точни.

Гейтс например прогнозира, че ще има сайтове, които автоматично ще сравняват цените на различни стоки и услуги от множество магазини и ще позволяват на хората лесно да избират най-добрата и подходяща оферта.

Той прогнозира и голямата популярност на малки устройства, чрез които хората ще са в постоянен контакт, ще могат да се информират за новини, да правят резервации за полети и да правят още много други неща с тях. Сега имаме доста такива устройства.

В книгата си Гейтс описва и създаването на персонални асистенти. Те ще свързват и управляват устройствата, ще помагат на хората в ежедневието и ще могат да се управляват с глас, да четат имейли и др. Google Now, Siri, Cortana, Alexa и още много други асистенти правят точно това.

Той предвижда и популярността на социалните мрежи, макар и в малко по-различен вид. "Лични уебсайтове за семейството и приятелите ще са много популярни. В тях хората ще могат да чатят и да планират събиранията си", пише Гейтс и реално описва Facebook и останалите социални мрежи.

Основателят на Microsoft предвижда и автоматичното анализиране на активността на потребителите и онлайн рекламата. В книгата си той пише как ще има софтуер, който знае, че даден човек ще отиде на почивка на дадено място и автоматично ще му предлага интересни места и събития, които да посети там. Предвижда и следенето на активността и предпочитанията на потребителите от устройствата и подбор на реклами на базата на тази информация.

Гейтс правилно прогнозира и че телевизионните канали и предавания ще показват линкове към сайтове. Сега това е особено популярно, като всички чрез QR кодове дори може да се посети дадения сайт веднага.

Милиардерът познава и че в интернет не местоположението ще е важно, а интересът. "Онлайн обществата ще се оформят на базата на интересите на хората, не на местоположението им", пише той. Сайтове като Reddit, форумите и групите постигнаха точно това.

В тази връзка Гейтс познава и че интернет ще промени начина, по който хората си намират работа. "Търсенето и намирането на работа ще става по интернет. Хората ще намират възможности просто като опишат интересите, нуждите и уменията си", пише Гейтс. В случая е толкова прав, че миналата година Microsoft дори купи социалната бизнес мрежа LinkedIn, която прави точно това.

Гейтс познава и голямата популярност на сайтовете, чрез които в реално време хората могат да обсъждат спортни събития. Например Twitter, който се радва на най-голяма посещаемост именно по време на големи спортни мероприятия.

Основателят на Microsoft правилно прогнозира и популярността на специализиран бизнес софтуер, който да помага на компаниите в управлението на техните проекти и намиране на партньори. Чрез тези платформи компаниите по-лесно управляват екипите си, организират работата им от разстояние и по-лесно намират служители, които да работят онлайн.

vesti.bg