Понеделник, 24 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.07.2017  » Неизвестни начини да подобрите краткосрочната си памет

  Нетрадиционни начини да подобрите краткосрочната си памет
  Източник: Thinkstock/Guliver

  Случвали ви се често да влезете в някоя стая и да не можете да се сетите за какво всъщност искахте да отидете там? Или пък да идете до супермаркета и тотално да забравите какво трябва да купите? Ако е така, може би имате проблем с краткосрочната памет. Добрата новина е, че има как сами да си помогнете, пише Inc.com. Просто следвайте тези странни, но ефективни съвети.

  Дъвчете дъвка, докато учите/ работите. Дъвченето на дъвки може би всъщност трябва да бъде разрешено на децата в класните стаи, след като няколко проучвания през годините показаха, че ако се прави, докато човек учи, се получават по-точни и подобрени реакции. По неясна причина дъвченето повишава активността в хипокампуса - важна част от мозъка, отговорна за паметта. Изследване, проведено във Великобритания, е открило, че хората, дъвчещи дъвки, имат на тестове 24% по-високи резултати за незабавно спомняне на думи, и 36% за забавено спомняне.

  Движете очите си. Може да изглеждате малко лудо, но това упражнение ще стимулира паметта ви. Хоризонталното движение на очите наляво надясно (без да се движи главата) помага за свързване на двете полукълба на мозъка. Изследване открива, че участниците в него, които са движили погледа назад и напред 30 секунди всяка сутрин пък са имали 10% по-добро от средното представане при изпълнение на задачи с употреба на паметта.

  Свивайте юмруци. Това обикновено е нещо, което правим докато сме ядосани. Но ако го правим докато вършим нещо с паметта, ще повиши шанса за припомняне. Някои съветват да свиваме в юмрук водещата си ръка, за да складираме памет и да свиваме другата, за да си спомним.

  Драскайте на хартия. Може би не е случайно, че повечето деца го правят в час. Множество проучвания показват, че драсканиците помагат на хората да останат съсредоточени, да проумяват нови концепции, да задържат информация. Започването с бяла страница стимулира мозъка да изследва, ревизира и подобрява креативни мисли и идеи.

  Смейте се поне по 20 минути на ден. Смехът подобрява изключително краткорсочната памет, показват проучвания. След като гледаме смешно видео 20 минути, нивата на кортизол се покачват - този хормон е свързан със стреса, за който е известно, че влошава краткорсочната памет. Една добра доза ежедневен смях ще подобри краткосрочната ви памет много.

  Expert.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net