Петък, 3 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.08.2017  » Хлорът в басейните - помощник или вредител?
  Хлорът в басейните - помощник или вредител?

  Мнозина, останали по градовете, прекарват почивните си дни на плажовете с басейни. Други пък, макар и по курорти на ръка разстояние от морския бряг, предпочитат да плажуват също на басейна. Той има безспорни преимущества – поддържа се строга хигиена, която напоследък често е спорна относно морската вода, контролът над децата в басейн е по-лесен, отколкото на морето и др.

  Чистотата на водата в басейна, на която толкова се държи, обикновено се постига с помощта на хлор. Не се отрича неговия принос към защитената от инфекции разхлада в басейна, но какви беди може да ни навлече?

  Уринирането в басейна е наистина лоша идея

  Различни проучвания разкриват, че в стандартен басейн може да се съдържат до около 75 литра урина. Този факт е отблъскващ сам по себе си, но не е това най-лошото. Благодарение на хлора във водата, тя е малко или повече дезинфектирана.

  За сметка на това, при контакт с телесни течности – урина, пот, слюнка – хлорът влиза в токсични съединения – цианогенен хлорид, нитрозамини и др. Последните имат особено дразнещ ефект върху очите и дихателните пътища и може да имат потенциално тежки последствия за болните от астма.

  Тази информация показва  наистина колко важно е да се спазва простото правило, както и да се следят децата за това. По същата причина е и изискването за душ преди влизане в басейна – отстраняването на потта има значение.

  Защо хлорът е опасен за малките момчета?

  Проведено изследване има смущаващи резултати. Сравнени са две групи от 15-годишни юноши, при което се оказва, че тези, които често са посещавали хлорирани басейни като деца към датата на проучването имат средно 20% по-ниски нива на някои тестикуларни хормони сравнено с другите, които не са имали такъв контакт с хлорирани басейни.

  В групата, изложена на действието на хлора в детска възраст, рискът от наличие на анормални нива на тези хормони е три пъти по-висок. Според изследователите нивата на хормоните спадат доловимо след скромна честота на посещение на хлорирани басейни – 30 минути на 15 дни.

  И тук увреждащ агент е не самият хлор, а токсичните съединения, които образува той при контакт с човешките течности. Приема се, че те не могат да преминат през човешката кожа в достатъчно количество за да навредят на здравето. Провелите проучването обаче подчертават, че кожата на тестисите е много  фина и особено при топла вода може пропускливостта й значително да се увеличи.

  Тези данни не трябва да обезкуражават – те засягат само момчетата, плували редовно на много ранна възраст – преди навършване на 10 години. Освен това, още не е ясно дали тези снишения в нивата на хормоните ще се отразят на нормалното протичане на пубертета или пък на оплодителните способности в бъдеще. 

  Хлорът в басейните - рисков фактор за развитие на бронхиална астма

  Универсално твърдение е, че спортът ни поддържа в добра форма и ни пази от болести. Междувременно изследване засягащо Европа  разкрива, че колкото повече басейни има в даден район, толкова повече са и децата, застигнати от бронхиалната астма. Има и данни, че сред плувците има най-много астматици в сравнение с другите спортове. Но това може и просто да значи, че боледуващите от астма предпочитат именно този спорт.

  Все още няма проведени изследвания с достатъчно задоволителни резултати, но фактите са следните: хлорът е силно летлив газ. За това в плувните басейни, дезинфектирани с хлор, вдишваният въздух съдържа голямо количество от него. Астмата е многофакторно заболяване и всеки дразнещ агент има влияние, но не може да бъде изцяло набеден.

  Хлорният газ има склонността да се задържа много близо до повърхността на басейна и промяна във вентилацията не е способна да разреши проблема. Ето защо усилията в тази посока трябва да са насочени не към прекратяване на спорта, а към намиране на други ефективни методи за дезинфекция.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »