Неделя, 27 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.10.2017  » 5 храни ни стоплят в студеното време
  5 храни ни стоплят в студеното време

  Със застудяването на времето все по-често ще разчитаме на чаша горещ чай, за да се сгряваме. Тази добре позната стратегия обаче има и своите алтернативи сред храните.

  В студеното време тялото ни естествено засилва метаболитните процеси и изгарянето на калории за снабдяване с повече енергия, необходима за поддържане на нормалната телесна температура. Има няколко начина да го улесним в този му стремеж и повишеният прием на някои храни е един от тях.

  Т.нар. термогенни храни може да осигурят точно това, от което се нуждаем за по-успешно поддържане на телесната температура в студеното време. В началото на есента можем да разчитаме на някои от най-мощните термогенни храни, които зреят именно през този сезон.

  Ряпа
  Лютивият вкус и бързо усвоимите съставки на този кореноплоден зеленчук ускоряват кръвообращението, включително в периферните зони на тялото и крайниците. Повишеният приток на кръв е естественият механизъм, с който организмът си служи за повишаване температурата в отделните зони на тялото.

  Джинджифил
  Още един приятно лют хранителен продукт, стимулиращ кръвообращениято. За съжаление, джинджифилът се ползва най-често само като подправка, с което потенциалът му за подпомагане терморегулацията на организма се оползотворява само частично.

  Пълнозърнести продукти
  Овесените ядки, продуктите от лимец и ръж са богати на т.нар. комплексни, или бавни въглехидрати, които се разграждат и усвояват на порции. Те гарантират постоянен приток на калории и съответно на енергия, необходима за поддържане на постоянната телесна температура.

  Кокосово масло
  То е богато на наситеми мастни киселини, които обаче не се отлагат в мастните депа на тялото, а се разграждат, отделяйки големи количества енергия, която тялото успешно ползва за регулиране на температурата си.

  Фъстъци
  От една страна, подпомагат циркулацията на кръвта, а от друга – ускоряват метаболизма. И в двата случая редовната им консумация подпомага образуванеот на топлина в тялото и поддържането на телесната температура.

  Всеки човек, който често изпитва тежестта на есенното време и става жертва на хронично студените ръце и крака, може да разчита на повишаване консумацията на посочените термогенни храни като средство, с което да поддържа температурата на тялото си и да се предпазва от простуда.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »