Вторник, 25 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.11.2017  » 4 причини защо да избягваме маргарина
  4 причини защо да избягваме маргарина

  Идеята за създаване на маргарина никога не се е базирала на здравословни ползи. Основната цел на създателите на този продукт е била да се предложи по-евтина алтернатива на маслото.

  В годините на остри продоволствени кризи, когато е започнало производството на маргарин, потенциалните вреди от консумацията му са отстъпвали по значение пред чисто финансовата невъзможност да се купува масло. Днес, когато проблемите със сърдечносъдовата система и затлъстяването достигат размерите на глобална епидемия, на вредите от маргарина трябва да се обърне по-сериозно внимание от всякога.

  Маргаринът се произвежда от растителни мазнини, които сами по себе си, в естествения си вид не са опасни за здравето. Дори носят своите ползи. При производството на маргарин обаче растителните мазнини се процесират и се подлагат на т.нар. хидрогениране. Именно този процес е отговорен за по-голяма част от потенциалните вреди за здравето, които редовната консумация на маргарин носи.

  След хидрогениране на растителните масла се получават т.нар. хидрогенирани мазнини, известни и като трансмазнини. Хидрогенирането на растителните мазнини води до сериозни молекулни промени в структурата им, с което се осигурява приятната на вид консистенция на маргарина, но, уви, се появяват и вредните му за здравето свойства.

  Според някои специалисти химичната структура на мазнините, която те придобиват след хидрогениране, ги доближава повече до пластмасата, отколкото до годни за консумация хранителни продукти.

  Сериозните последствия от редовната консумация на маргарин провокират специалистите да представят 4 основни причини да го избягваме:

  1. Резорбцията на трансмазнините в кръвта променя сериозно вискозитета й и я сгъстява. В резутат, от една страна се затруднява работата на сърцето, което трябва да работи много по-усърдно, за да подсигури кръвообращението. От друга страна, се стига до повишаване на кръвното налягане, което при редовна консумация на маргарин може да се превърне в хроничен проблем.
  2. Насищането на кръвта с трансмазнини води до повишаван на лошия холестерол (LDL). В допълнение се намалява концетрацията на добрия холестерол (HDL). В комбинация с високото кръвно налягане, хроничните проблеми с липидния профил са основна причина за животозастрашаващи сърдечносъдови заболявания.
  3. В състава на маргарина се отчита нездравословно отношение между омега-6 и омега-3 ненаситените мастните киселини като балансът е изнесен към преобладаване на омега-6 киселините. Макар и много полезни при правилен и дозиран прием, това съотношение между ненаситените мастни киселини може да отключи остри възпалителни процеси в организма или да влоши изявите на редица хронични заболявания.
  4. В детска възраст някои мастни киселини в състава на маргарина, получени след хидрогенирането на растителните мазнини, може да отключат сериозни алергии или да повишат алергичната нагласа на детето. Ефектът се обяснява с негативното въздействие на тези мастни киселини върху неукрепналата имунна система в детска възраст.

  Посочените последици от редовната консумация на маргарин са причина той да отпадне от менюто на всички, придържащи се към здравословно хранене.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net