Събота, 4 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  04.12.2017  » Плодове, с които да си набавим желязо
  Плодове, с които да си набавим желязо

  Дефицитът на желязо е сериозен проблем, който може да доведе до анемия. То играе ключова роля при транспортирането на вода и кислород до всички органи. Ниският хемоглобим е един от проблемите, който можем да получим, ако имаме дефицит на желязо. 
  Ето няколко плода, които можем да добавим към храненето си, за да увеличим количеството на желязо в тялото и да предотвратим неговия недостиг. 

  Фурми

  Този сладък плод е пълен с полезни вещества, които доставят енергия на тялото. Известен е със запасите си на желязо. Във 250 грама фурми има  3 милиграма желязо. Затова фурмите се препоръчват при хора, които имат анемия. Подходящи са за закуска, за заместител на сладките десерти между  храненията, както и за подправяне на различни сладкиши. 

  Кайсии

  Кайсиите са богати на протеини, въглехидрати, витамин А и желязо, както и много други минерали. Сушените кайсии са чудесен източник на желязо през зимата, когато по-трудно се намират пресни. В 100 грама сушени кайсии има повече от 50 процента от допустимото ежедневно количество желязо. Само не трябва да прекаляваме с тях, защото някои производители им добавят допълнително захари, за да са по-сладки.


  Смокини

  Смокините са полезни за консумация както пресни, така и сушени. Но когато са изсушени, тяхната хранителна стойност се удвоява. Те са отличен източник на желязо. Могат да се добавят към зърнени храни, използвани за закуска или да се ползват за следобедна храна.

  Сини сливи

  В сушените сини сливи също има голямо количество желязо. 100 грама от тях съдържат 9 процента от дневния препоръчителен прием на желязо. Много хора ги накисват в гореща вода за няколко часа, след което изпиват станалия сок. 

  Нар

  Този плод е изключително полезен за всички, които имат дефицит на желязо, например анемия. Сокът от нар се прави по-бавно, но той действа освежително на много хора, помага и при депресия.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »