Неделя, 1 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.12.2017  » Защо спането настрани е най-полезно за мозъка?
  Защо спането настрани е най-полезно за мозъка?

  Позата, в която спим има важно значение не само за физическия комфорт на тялото, но и за качеството на съня и ефектът му върху мозъчната дейност.

  Това доказват британски специалисти по въпросите на съня и посочват, че спането на една страна е най-оптималната поза по отношение опресняване функциите на мозъка през нощта. Така хората, които спят приоритетно на една страна, а не по гръб или корем, са най-малко застрашени от дегенеративни процеси, засягащи мозъка и водещи до развитие на болестта на Алцхаймер, Паркинсон и др.

  За установяване ефекта на позата по време на сън върху мозъчните функции учените проследяват ефективността на т.нар. глимфатична система – методът, по който мозъкът се прочиства по време на сън. Чрез глимфатичната система гръбначномозъчната течност се филтрира през мозъчните структури, поема и изнася от тях натрупаните през деня отпадни продукти. Принципът е подобен на този, по който лимфната система изнася натрупаните в органите отпадни продукти.

  Глимфатичната система се активира нощем по време на сън, а най-ефективна е при хората, които спят настрани, в т нар. латерална поза. Тя позволява най-лесна и пълноценна детоксикация на мозъка.

  Отпадните продукти в мозъка са предимно белтъци от групата на тау- и амилоидините протеини, които, ако не се изнасят своевременно, може да увредят непоправимо мозъчните неврони и да провокират необратими невродегенеративни заболявания. Натрупването на подобни отпадни продукти в мозъка се асоциира с влошаване на сигнализацията в мозъка, нарушаване на неврологичните процеси, отслабване на паметта и промени в психо-емоционалното състояние.

  Установено е, че латералната поза е най-предпочитана от хората, а и от повечето бозайници. Учените смятат, че тя се е наложила еволюционно поради факта, че най-ефикасно допринася за постигане ползите от съня.

  Благодарение на данните от посоченото проучване се затвърждава фактът, че не само сънят, а и позата, в която спим, имат значение за качественото релаксиране на тялото и съзнанието през нощта.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »