Сряда, 1 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.01.2018  » Салата на ден поддържа мозъка с 11 години по-млад
  Салата на ден поддържа мозъка с 11 години по-млад

  Проучване показва, че ползите от гинко билоба за поддържане на паметта и мозъчните функции може да се постигнат и с други изцяло природни средства.

  Зеленолистните зеленчуци имат напълно съизмерим потенциал в това отношение, ако се консумират редовно – поне веднъж на ден.

  В стремежа да запазят свежестта и функционалността на мозъка си много хора разчитат на хранителни добавки, без да подозират, че и естествените хранителни продукти могат да забавят значително дегенеративните процеси в мозъка.

  За да докажат това и да подпомогнат избора на подходящи храни за тази цел, учени от медицински център към университет в Чикаго провеждат интересно проучване. То използва данни от проект на Вашингтонския Университет, стартиран още през 1979 г. и проследяващ интелектуалните способности на група хора в хода на възрастта им.

  Проучването обхваща около 1000 души на възраст 58-90 години. Всички те са участници във въпросния проект и интелектуалното им здраве е проследявано с години. Установено е, че тези от тях, които консумират поне веднъж дневно зелена салата, много по-рядко изпитват проблеми с паметта и познавателните си способности, независимо от възрастта. Специални тестове и изследвания на мозъците им показват, че тяхната обща функционалност е съизмерима с тази на хора, по-млади средно с 11 години, т.е. зеленолистните зеленчуци държат мозъка с 11 години по-млад.

  Учените обясняват този ефект с богатия и разнообразен състав на спанака, копривата, брюкселското зеле, лапада, цвеклото, целината и другите продукти, които ползваме при приготвяне на свежа зелена салата.

  Бета каротинът (провитамин А), другите каротиноиди и антиоксиданти в състава на тези зеленчуци действат много целенасочено за предпазване на нервната тъкан в мозъка от дегенеративни процеси и други типове увреждане.

  Действието им се изразява в неутрализиране на свободните радикали, укрепване на миелиновата обвивка на невроните и предпазване от прекомерно натрупване на т.нар. амилоидна плака, която се счита за основна причина за развитие на Алцхаймер и други форми на деменция.

  Редовният прием на храни, богати на такъв тип вещества, поддържа мозъка във форма с хода на годините. Разнообразните зелени салати са много удобно средство да си ги набавяме редовно и снемем част от тежестта на ЕГН-то, поне по отношение на интелекта.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »