Вторник, 26 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.03.2018  » Печени картофи - защо са по-полезни?
  Печени картофи - защо са по-полезни?

  Източник: IStockphoto

  Картофите са храна, богата на въглехидрати, от която лесно можем да напълнеем. Те се приготвят по най-различни начини, но полезни ли са за здравето ни? Който и да попитаме, ще ни отговори, че пържените картофи и чипсът са изключително вредни. А ако са печени или варени? 

  Печените картофи са чудесен начин да си набавим витамини, минерали и фибри. Ако пържим зеленчука, ние рискуваме да загубим голяма част от полезните му съставки, докато при печенето и варенето те остават в кората му. В един средно изпечен картоф (без сол и други подправки) има около 161 калории. Той съдържа витамин С, витамин А, витамин К, фолат и други от групата на В, също така калций и калий. По-конкретно, в 100 г печен картоф има 535 мг калий, 28 мг магнезий, 2.2 г фибри и 0.311 мг витамин В6.

  Картофите не се препоръчват при всяка диета, защото са високовъглехидратна храна. В един има около 36.59 г въглехидрати и 2 г захар. Въпреки това не трябва да бъдат избягвани напълно. Ако са печени, без да са овкусени по някакъв начин, може да ни помогнат да си набавим влакна, които стимулират чревната флора и перисталтиката. Само не трябва да прекаляваме с количеството. Ако ги ядем с кожата, ще усвоим около 2,7 мг (от 100 г) и само 1,4 г, ако са обелени. Затова не трябва да пренебрегваме кората. 

  Друго предимство на печените картофи е, че дори и приготвени във фурната, в тях остава голямо количество калий и магнезий, които подпомагат здравето на сърцето. Когато приемаме храни, в които има повече натрий, отколкото калий, кръвното налягане може рязко да се повиши. Това кара сърцето да работи на по-бързи обороти, за да изпомпва кръвта от тялото. Един среден размер изпечен картоф съдържа 926 мг калий. Минералът има свойството да балансира отрицателния ефект от високия прием на сол или натрий. Той понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт и инфаркт. Друг елемент в зеленчука, който се грижи за сърдечното здраве, е магнезият. Препоръчителният прием е между 400 и 420 мг за възрастни. По-високите нива на минерала в тялото са свързани с по-малък риск от сърдечно съдови заболявания. 

  Печените картофи съдържат още полезни за здравето вещества, например витамин В6. Препоръчителният му дневен прием е около 1,3 мг. Един печен картоф или около 100-150 грама съдържа 0,538 мг от витамина, който има важна роля за над сто ензимни реакции. Той влияе върху когнитивното развитие, имунитета и образуването на хемоглобин.

  Печените картофи са източник на устойчиво нишесте и е препоръчително да ги консумираме охладени, а не топли, непосредствено след приготвянето им. Въпросното нишесте се смила по-трудно от нашия организъм и така попада в дебелото черво, където играе ролята на полезните бактерии. То подобрява работата на храносмилателната система и оказва положително влияние на перисталтиката ни. Освен това ни засища и носи много по-малко калории.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »