Четвъртък, 9 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.03.2018  » 5-те най-мощни антибиотици сред храните
  5-те най-мощни антибиотици сред храните

  Източник: iStockphoto

  Намираме се в много коварен период от годината – когато основната грипна вълна се оттегля, епидемиите са отменени и заболяемостта от вирусни инфекции намалява. Много позитивен период, стига да не съществуваше един сериозен здравословен риск – рискът от бактериални усложнения на грипа.

  В края на макар и топлата зима мерките за засилване на имунитета и предпазване от бактериите трябва да се засилят, защото усложненията след преболедуване от грип понякога се появяват и след седмици.

  А какъв по-удобен и безопасен начин за превенция на усложненията, от подбирането на храни, които действат като природни антибиотици?

  Всеки може да си набавя редовно природни антибиотици – без рецепта, директно от трапезата, под формата на храни и ароматни подправки. Има няколко доказани такива, които притежават изявено антибактериално действие. Нека изобилстват в менюто ни поне до края на зимата. Напредъкът на медицината няма как да измести полезната стойност на тези храни, подсилена допълнително от един важен факт – нито една бактерия не може да развие резистентност към антибиотичното им действие.

  Чесън

  Специфичният аромат на чесъна през зимата отстъпва място по важност на мощните му лечебни свойства. Лаборатони изследвания показват, че той е ефективен колкото и пеницилина при лечение на банални бактериални инфекции. В последните години се получават обнадеждаващи данни и за ефективността му спрямо някои супербактерии.

  Джинджифил

  Той е комплексно антибактериално, противовирусно и фунгоцидно природно средство. Ползва се успешно за допълване лечението на респираторни инфекции и за овладяване на най-показателния им симптом  - кашлицата. Клинични проучвания показват, че показва висока активност дори срещу бактериите, причинители на пневмония.

  Черен бъз

  Дори консервираните продукти от този плод показват висока антибактериална ефективност благодарение на едно основно действие. Черният бъз има мощен имуностимулиращ ефект, който позволява различни типове бактериални инфекции да се овладеят и без прием на антибиотици.

  Червени боровинки

  Те са доказано ефикасни при лечение на уроинфекции. Антибиотичното им действие се дължи на инхибиране възможността на бактериите от вида Escherichia coli да се захващат за лигавицата на пикочните пътищa и да я инфектират. В допълнение червената боровинка има и изявени противовъзпалителни свойства.

  Мед манука
  Антибактериалните и антисептични свойства на меда са известни от дълбока древност. Съвременните методи за проследяване на състава и действието сочат, че медът от манука има по-мощно действие дори от някои синтетични антибиотици. То е налице и при консумация на манука мед, и при локалното му приложение върху кожата за почистване на инфектирани рани и за ускоряване на заздравяването им.

  В условията на все по-честа ненужна употреба на синтетични антибиотици и при засилващия се проблем с антибиотичната резистентност на редица опасни бактерии, да разчитаме на антибактериалната активност на посочените храни е много полезна възможност. Хубавото е, че те може да се набавят и консумират целогодишно, а в края на зимата и началото на пролетта нуждата от тях е най-сериозна.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »