Понеделник, 18 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.03.2018  » 3 ползи от горчицата
  3 ползи от горчицата

  Подвеждайки се по факта, че горчицата най-често се ползва за подправяне на бургери, дюнери и други бързи и нездравословни храни, сме склонни да гледаме на самата нея също като на продукт без полезни качества и дори с негативни такива.

  А истината е, че горчицата освен универсален кулинарен сос е и много полезен хранителен продукт.

  Горчицата се приготвя от смляно синапено семе, към което се прибавят вода, оцет, сол и растителна мазнина. Особено когато се приготвя у дома и се ползват полезни растителни мазнини, например зехтин, гирчицата може да се превърне в източник на важни хранителни вещества с няколко много позитивни ефекта върху здравето.

  Подпомагане на сърдечната дейност
  Жълтата горчица, приготвена по класическата рецепта, е богат източник на калий и магнезий. В 100 г горчица се съдържат около 130 мг калий и около 50 мг магнезий. Основна суровина за набавянето им е синапеното семе. И двата минерала са незаменими за сърдечното здраве и пряко зависещите от него фактори като кръвното налягане, пулса и състоянието на кръвоносните съдове. Високото съдържание на ненаситени мастни киселини в синапа и зехтина допълва идеално позитивния за сърцето и съдовете ефект на калия и магнезия.

  Заздравяване на костите и зъбите
  Синапеното семе е богато на още един ключов минерал – калций. В 100 г горчица може да се съдържат около 50-60 мг от него. Редовната консумация на горчица може да допълни нуждата от ежедневен прием на достатъчно калций.

  Превенция на раковите заболявания
  Синапът и неговите семена са богати на два много важни типа антиоксиданти. Това са биоактивни вещества от групата на т.нар. глюкозинолати и изотиоцианати. От една страна, именно на тях се дължи горчивият вкус на синапеното семе, защото растението ги произвежда като средство за самозащита от някои насекоми и вредители. В съставът на горцитата обаче тези вещества имат много балансиранб аромат, а мощното им антиоксидантно действие е обект на засилен научен интерес като средство за елиминиране на опасните свободни радикали и за превенция на редица злокачествени заболявания. В последните години се натрупват все повече данни, че биоактивните вещества в синапеното семе, и съответно в горчицата, може да се ползват в борбата с рака на дебелото черво.

  За гарантиране на полезната хранителна стойност на горчицата, препоръчително е тя да е домашно приготвена. Стнадартната рецепта включва 4 лъжици синапено семе, 3 лъжици оцет или лимонов сок, четвърт чаена лъжичка сол, или на вкус, и четвърт чаена чаша вода. За засилване на аромата, а и на полезните качества, може да се добави и малко чеснова паста.

  Горчицата не само допълва вкуса на почти всички печени ястия, но може да засили и полезния им за здравето ефект. Тя е сред продуктите, които незаслужено се пренебрегват, защото погрешно се свързва с негативния ефект на фаст фууд продуктите, с които най-често се асоциира консумацията й.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »