Събота, 4 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.03.2018  » Какво се крие зад код Е527 на етикета на храните?
  Какво се крие зад код Е527 на етикета на храните?

  Източник: iStockphoto

  Е527 е сред често срещаните обозначения на етикетите на храните в магазина. С него се обозначава амониев хидроксид – вещество без характерен цвят, но с много разпознаваем мирис на амоняк, който се отделя при разпадането му в свободно състояние.

  В хранителната промишленост амониевият хидроксид се ползва като емулгатор и регулатор на киселинността. Това е и причина кодът, с който се означава в хранителната промишленост, да започва с „Е“ и първа цифра 5 – това е начинът, по който се означават всички регулатори на киселинността.

  Действието на Е527 се обезпечава именно от отделящия се при разпада му амоняк. Той има силно алкализиращ ефект и много успешно неутрализира киселинността на продуктите, в които се ползва. В някои случаи Е527 може да се ползва и в ролята на консервант за унищожаване на евентуално попаднали опасни микроорганизми в процеса на производство на определени хранителни продукти.

  Амониевият хидроксид попада в групата на потенциално опасните добавките към храните. В свободно състояние той крие опасност за здравето. Това е причина Е527 да е забранен за употреба в страни като Австралия, Нова Зеландия и Великобритания. Причина за забраната му там е наличието на данни, че храните, съдържащи Е527 може да отключат алергични реакции или да станат причина за дискомфорт в стомаха след консумация.

  В повечето страни от Европейския съюз обаче, както и в САЩ, амониевият хидроксид се ползва свободно. Употребата му се обезпечава от добрата регулация и от факта, че ползването му за целите на хранителната индустрия става в много ниски концентрации и в силно разредена форма.

  Най-често наличие на Е527 може да се установи върху етикетите на храни, съдържащи карамел, яйчени или какаови продукти. Основно се прилага при храни, които преминават термична обработка и най-вече печене, защото може да прояви и ефект на набухвател при отделянето на амонячния газ.

  Макар употребата на Е527 да е позволена на много места по света храните, които го съдържат, е по-добре да се избягват. Това е заключението на експертите по здравословно хранене.

  Тази препоръка важи за всяка добавка към храната, означавана с Е и цифрен код, която поради една или друга причина е забранена за употреба в дадена страна по света. Това може да бъдат консерванти, набухватели, регулатори на киселинността, оцветители и др.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »