Петък, 3 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.03.2018  » 5-те най-полезни мазни храни
  5-те най-полезни мазни храни

  Източник: iStockphoto

  Въпреки че от негативното отношение към тях мазнините си остават сред жизненоважните хранителни вещества за всеки човек. Тук подчертаваме важността на естествените мазнини, такива, каквито се съдържат в минимално обработени хранителни продукти.

  Няма здравословен хранителен режим, който да изключва напълно приема на мазнини, дори в случаите, когато се цели справяне със затлъстяването. Нещо повече – при здрав човек с нормално телесно тегло мазнините трябва да съставляват съществена част от дневния прием на хранителни вещества и дори е добре да надвишават количествено протеините. Здравословното хранене повелява в по-голямо количество да бъдат ненаситените мастни киселини в сравнение с наситените.

  За подсигуряване оптималния прием на мазнини може да се разчита на храни, естествено богати и на двата типа мазнини.

  Риба
  Добре известно е, че се препоръчва поне 2 хранения седмично да включват риба като основно ястие. За предпочитане са по-мазните риби, богат източник на омега-3 ненаситени мастни киселини. Това са сьомгата, скумрията и рибата тон.

  Авокадо
  Идеално за допълване на всяко хранително меню като добавка към основното ястие. Счита се, че едновременният прием с авокадо подпомага усвояването на важните хранителни вещества във всяко меню.

  Семена
  Слънчогледовото, тиквеното и лененото семе са водачи в тази категория. Мастните киселини с растителен произход са по-здравословни от тези, набавяни от животински продукти, а семената са идеален източник. За улесняване на усвояването им семената с по-твърда обвивка, като лененото и сусамовото, е по-добре да се консумират смлени. Допълнителен плюс на семената е високото съдържание на фибри, които действат като естествен регулатор на усвояването на мазнините от храната.

  Яйца
  Те предлагат много удобен вариант за едновременен прием на мазнини и белтъчини. Счита се, че тези два типа основни хранителни вещества са безопасни за комбиниране в едно хранене, защото не възпрепятстват взаимно разграждането и усвояването си.

  Бобови култури
  Основен плюс на храните от семейство бобови е високото съдържание на белтъчини и фибри. Повечето бобови култури обаче са богати и на омега-3 мастни киселини – например лещата, нахутът, грахът и др.

  Полезните мазнини, които споменатите хранителни продукти осигуряват, съдействат за намаляване на лошия холестерол. Имат изразено противовъзпалително действие и при редовна консумация може да намалят риска от заболявания на сърдечносъдовата система. Освен това  те оказват благоприятно влияние и на мозъчната дейност и кожата. А възможността да си ги набавяме редовно само чрез храната е изключително удобство.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »