Очевидно Папа Франциск не обича да ходи събота и неделя на състезателна писта, за да развърти специално създаденото за него Huracan RWD Coupe. Вероятно има и друга причина, но моделът бе продаден на търг на RM Sotheby's в Монте Карло за 715 000 евро, като цяла сума е предназначена за благотворителни цели.

Очакванията бяха, че уникалното Lamborgini ще бъде продадено за сума около 250 000 и 350 000 евро, но в крайна сметка за повече от два пъти над горната граница. Уникалното на автомобила не е някаква специална опция или повече мощност, а фактът, че автомобилът е благословен от Папа Франциск с подпис.

Автомобилът бе подарен на Папата през ноември, преминал преди това през програма Ad Personam на компанията, за да има аналогия с флага на Ватикана.

Екстериорът на модела е много впечатляващ, но двигателят си е същият. Заднозадвижваният Huracan разчита на 575 к.с. от V10 двигател. Взима спринта до 100 км/ч за 3,4 секунди и ускорява до максималните 320 км/ч. И това с одобрението на Папата. Не се казва какви са километрите на километража, но може да се предположи, че автомобилът не е каран.

Приходите от продажбата са предоставени за благотворителност. Около 70% от средствата са предоставени на град Ниневех в Ирак, който град е подложен на терора на ИДИЛ. Останалите 30% ще бъдат разпределени по равно между три общности в различни държави.

vesti.bg