Неделя, 31 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.05.2018  » Здравословни храни, които не трябва да консумираме 2 ч.
  Здравословни храни, които не трябва да консумираме 2 ч.

  Източник: iStockphoto

  Списъкът с храни, които смятаме за здравословни допълваме с обезмаслено или нискомаслено мляко. Време е да спрем да се страхуваме от пълномасленото мляко и млечни продукти. Публикации от 2016 в American Journal of Nutrition препоръчват употребата на пълномаслени продукти вместо обезмаслените. Проучване проведено при 18 000 жени показва, че при тези от тях, които предпочитат пълномаслени продукти вероятността от затлъстяване е до 8% по-малка.

  Една от теориите е, че консумирайки пълномаслени продукти се чувстваме сити по-дълго време. Отделно при обезмасленото мляко има добавена захар, което е рисков фактор за диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Има течения, които препоръчват използването на сурово мляко, тъй като пастьоризацията унищожава голяма част от полезните му съставки включително и ензима лактаза, който подпомага разграждането на млечната захар, лактоза.

  Сок от Агаве. Последните няколко години той стана популярен заместител на захарта и изкуствените подсладители и се намира на всеки рафт със здравословни храни. Според последните проучвания сиропът от Агаве е всичко друго, но не и здравословен. Той е с най-голямо съдържание на фруктоза сравнен с всички други изкуствени подсладители. Фруктозата се преработва в черния дроб. Излишъкът се трансформира в мазнини. Като по-здравословен заместител можете да използвате мед или зелена стевия.

  Препечено месо. Всички меса са източник на аминокиселини, креатин и захари. Готвенето на висока температура превръща тези съставки в молекули, наречени хетероциклени амини. Те са токсични съединения, намиращи се също в цигарения дим. Препеченото месо съдържа до 3,5 пъти повече от тези съединения отколкото средно изпеченото. Използването на готови сосове за овкусяване, съдържащи захар и мед правят прегарянето на месата по-лесно. За да намалите вероятността от прегаряне, не използвайте готови маринати. Приговайте ги сами.

  Гарсиниа камбоджа. Продукт, много често избиран за диети, целящи сваляне на телесно тегло. Но страничните й ефекти я поставят в списъка със здравословни храни, които не трябва да ядете. Доказано е, че продължителното използване на този плод води до сериозни чернодробни увреждания. Със сигурност, рискът не си струва. 

  Ягоди с неуточнен произход. Ягоди, тествани между 2009 и 2016 г. в Американски институт по земеделие, съдържат средно 5,75 различни видове пестициди. Резултатите са след като плодовете са били измити. Много често земята, в която се отглеждат ягодите се обработва с токсични газове, предназначени за химически оръжия. За това избирайте да купувате плодове само от сигурни източници. В противен случай токсините, които поемате са в пъти повече от витамините.

  Консервиран зелен боб. Освен, ако не е домашно приготвен, премахнете го от менюто си. Яденето на консервиран зелен боб три пъти седмично се определя като високорисково, заради пестицидите, които се използват при отглеждането на реколтата. Доказано е, че тази храна съдържа бисфенол А, синтетичен естроген. Приемът на хормони може да доведе до дисбаланс или репродуктивни проблеми. Използвайте пресен или замразен боб и подбирайте местата, откъдето пазарувате.

  Риба Пангасиус. Този вид риба се появява в менюто на всеки изискан ресторант. Тази типично речна риба се отглежда в изкуствени водоеми в много азиатски страни. Първоначално цената й е много ниска, може би добрият маркетинг повиши цената й многократно. Проучване от 2016 г. показа, че 70-80% от Пангасиуса в световен мащаб е контаминирана с вибриобактерии, съдържа антибиотици и други токсини.
  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »