Вторник, 26 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.05.2018  » Български номинации за първата Книга на песните в ЕС
  Снимката е предоставена от организаторите.
  До 18 юни всички българи могат да участват в гласуване за избор на шест песни, които да представят България в първата "Книга на песните на Европейския съюз". Български певци от различни хорове, както и певци - студенти и учители от Музикалната академия и от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, номинираха 56 български песни, между които хората могат да изберат.

  До момента над 23 000 души от 13 страни членки са гласували за шест песни, които да представят страната им. Българите са 14-ата подред европейска нация, която ще гласува.

  Шестте категории, които бяха избрани от 17 музикални академии от 14 страни членки, са "Песни за любовта", "Природа и сезони", "Свобода и мир", "Народни песни", "Песни за вярата" и "Детски песни". Можете да гласувате тук.

  Някои нации са избрали класически песни, които са добре познати в цяла Европа. Австрийците са избрали световноизвестната коледна песен "Тиха нощ, свята нощ" на Франц Груб, ирландците са избрали народна песен - "Уиски в яхтата", а германците - "Добър вечер, лека нощ" на Брах.

  От друга страна, много от другите песни са предпочетени да останат в тайна поради това, че рядко се изпълняват извън държавата членка, от която произхождат. На страницата на българската песен гласуващите могат да намерят както песни, които са добре познати извън България, така и песни, които са най-вече известни в България.

  По план първото издание на "Книга на песните на ЕС" трябва да излезе на Деня на Европа – 9 май 2019 г. 162 песни ще бъдат отпечатани на националния им език и на английски език – в две колони една до друга. Евентуални приходи от инициативата ще бъдат оползотворени за издаването на втори екземпляр на книгата, който ще бъде преведен на всичките 24 официални езика в ЕС.

  Организацията "Книга на песните на Европейския съюз" е основана през януари 2015 г. от трима датчани и един италианец. Повече информация можете да намерите тук.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »