Сряда, 27 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.05.2018  » 1 яйце дневно – 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми
  1 яйце дневно – 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми

  Източник: iStockphoto

  Проучване, проведено в Китай, показва, че яйцата спокойно може да бъдат причислени към суперхраните, които е полезно да консумираме ежедневно. Проучването е проведено сред 400 хиляди души и показва, че тези от тях, които изяждали по 1 кокоше яйце дневно, имат средно около 20% по-нисък риск от развитие на сърдечни проблеми в дългосрочен план.

  Към състоянията, влизащи в групата на сърдечните заболявания, китайските учени причисляват аритмиите, проблемите със сърдечните клапи, както и добре познатите най-тежки състояния – стеснението и запушването на коронарните съдове и инфарктът. Всички тези здравословни проблеми може да се развият като последствие от нездравословното хранене, а редовната консумация на яйца може да послужи като успешна превантивна мярка.

  Прекаляването с яйцата продължава да се отрича и да се посочва като нездравословен хранителен навик, нo редовната им консумацията в малки количества носи своите ползи. Яйцата са богати на микроелементи, пълноценни белтъчини и на холестерол. И докато белтъчините са задължителен компонент на здравословното хранене, все по-често като такъв се посочва и холестеролът в нормални количества.

  Данните на китайските учени показват, че хората, които консумират по 1 яйце дневно, имат 25% по-нисък риск от развитие на хеморагичен инфаркт. Това е състояние при което се наблюдава масивен кръвоизлив, предизвикан от разкъсване стената на кръвоносен съд в областта на сърцето. Статистиката сочи, че редовната умерена консумация на яйца намалява и риска от другия тип инфаркт – исхемичния. При него увреждането на сърцето се предизвиква от затрудненото му кръвоснабдяване вследствие стесняването или запушването на коронарен кръвоносен съд. Рискът от исхемичен инфаркт при хора, които хапват по 1 яйце дневно, се изчислява на по-нисък с 15% в сравнение с този при хора, които не ядат яйца.

  Учените, провели проучването, посочват, че то е най-мащабното досега, посветено на проследяване ефекта от консумацията на яйца и доказващо позитивното им влияние в малки количества.

  Добре е обаче да се има предвид, че данните на учените са изцяло наблюдателни и не доказват директен ефект на яйцата за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Възможно е позитивният ефект при хората, които редовно консумират яйца, да се дължи и на други фактори. Важното в случая е, че наблюдаваната група е достатъчно голяма, за да даде релевантни резултати. А по-важното е, че проучването доказва, че консумацията на яйца в умерени количества по никакъв начин не повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Напротив – особено в комбинация с други фактори от здравословния начин на живот, яйцата може да подисгурят по-нисък риск от подобни заболявания.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »