Събота, 21 Юли 2018
  • Арена Радио
  • Новини
  • НА АРЕНАТА
  • Програмата
    Online radio Arena
    Изтегли Winamp


  • Главно меню
  • Онлайн TV (Начало)
    За нас
    Нашите продукти
    Контакти
    Да правим филм в Русе
    Арт
    Реклама
    Връзки
    Приятели

    всички новини  »
    Изпрати своята новина  »
    RSS новини
    18.06.2018  » Храните с Е441 – забранени за вегетарианци и вегани
    Храните с Е441 – забранени за вегетарианци и вегани

    Източник: iStockphoto

    Дори храни с наглед изцяло растителен произход може да се окажат неподходящи за консумация от вегани и вегетарианци. Рискът идва от влагането на различни добавки в тях, които може да са добити от животинска суровина. Такава добавка е Е441. С този код в хранителната индустрия се означава желатинът. Всяка храна, на чийто етикет е означено съдържание на Е441, може да наруши стриктния хранителен режим на хората, избягващите животински храни.

    Както всяка добавка към храната, чийто код започва с Е и първа цифра 4, Е441 се ползва като желиращ агент.

    Желатинът спокойно може да се разглежда и самостоятелно като хранителен продукт, защото представлява чист протеин. Все още обаче той се ползва в производството на храни като добавка и има своя обозначителен код. Както всички хранителни добавки, означавани с Е и първа цифра 4, Е441 се ползва като емулгатор и сгъстител, в случая – като желиращ агент. Това обяснява защо Е441 се ползва основно в сладкарската и консервната промишленост и може да присъства в състава на продукти, които на вид не изглеждат като съдържащи животински продукти.

    Желатинът обаче се получава основно чрез варене именно на животински продукти – най-често кости, хрущяли, кожи и др, и хидролиза на колагена, съдържащ се в тях. Статистиката сочи, че Е441 е най-масово ползваният в хранителната индустрия желиращ агент. Така, дори безобидни желирани храни може да се окажат неподходящи за консумация от вегетарианци и особено от стриктни вегани.

    Отчита се тенденцията през последните години животинският желатин в хранителната индустрия да се замества от растителни желиращи агенти – най-често агар или пектин. Ако в състава на хранителните продукти е включен растителен желатин, това ги прави напълно безобиден за консумация от вегани и вегетарианци. Произходът на желиращия агент в храната следва да бъде обозначено върху етикета със съдържанието им.

    Е441 е позволена за употреба добавка в рамките на Европейския съюз, САЩ и на практика навсякъде по света.

    Няма данни добавката да носи опасни последствия за здравето, но е известно, че желатинът може да обостри проявите на здравословни проблеми като астма, повишена алергична нагласа и др. Така, храните, съдържащи Е441, следва да се консумират внимателно и от астматици, хора с алергия, особено към сулфити, и др.

    puls.bg

    «  Обратно към всички текстове


  • АНКЕТА
  • НА АРЕНАТА


  •    01.07.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
    ПЪЛНА ПРОГРАМА

    всички интервюта  »
    Обяви

      Уеб дизайн Chafy.net