Неделя, 5 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.07.2018  » Физически издръжливите нямат деменция
  Физически издръжливите нямат деменция

  Проучване, публикувано в медицинското списание Neurology, показва, че жените, които практикуват кардио упражнения и са по-издръжливи на натоварване, имат с 88% по-нисък риск от развитие на деменция, отколкото тези, които тренират умерено.

  Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и др. Болестта на Алцхаймер, необратимо и прогресивно мозъчно заболяване, е най-честият вид деменция. Около 50 милиона души в световен мащаб страдат от деменция и всяка година има около 10 милиона нови случаи, според Световната здравна организация.

  Новото проучване е включвало 191 жени в Швеция, на възраст между 38 и 60 години, които е трябвало да минат тест на велоергометър, за да се прецени здравината и издръжливостта на сърцето им. По време на теста се е измервало работното натоварване на жените въз основа на тежестта и съпротивата, които могат достигнат на велосипеда, преди да се уморят.

  "Нивото, на което си толкова изтощен, че трябва да прекъснеш теста, е мярка за капацитета на работоспособност. Въз основа на показаните резултати жените са били разделени на три групи: 59 са били в групата с "ниска издръжливост", 92 – средна, и 40 с висока кардио издръжливост", казват изследователите.

  Тези тестове са били проведени през 1968 г., а жените са проследени през 44-годишен период до 2012 г. През това време изследователите са проследили здравето им, като са фокусирали вниманието си на на това кои са били диагностицирани с деменция и кои не. Те са установили, че тези, които са прекъснали теста на велоергометъра преди максималното натоварване, са били по-голямата част от развилите деменция уяастнички в проучването.

  Физическата активност е от особена важност по време на средната възраст, а не само през старостта, когато става дума за защита на мозъчното здраве и предотвратяване или забавяне на болестта на Алцхаймер и други деменции.

  Резултатите от това изследване са допълнили доказателствата, фокусирани върху връзката между здравето на сърцето и деменцията. Други рискови фактори са заседналия начин на живот, консумацията на вредни храни, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »