Събота, 4 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.07.2018  » Портокал дневно възпрепятства макулната дегенерация
  Портокал дневно възпрепятства макулната дегенерация

  Хората, които редовно ядат портокали, са по-малко склонни да развият слепота, твърдят изследователи от Университета в Сидни. Дегенерация на макулата е заболяване, което засяга централната част на ретината (макулата). Въпреки че е нарушено централното зрение, периферното се запазва.


  Д-р Бамини Гопинат, професор по епидемиология, твърди, че хората, които ядат поне по един портокал на ден, са по-малко застрашени от макулна дегенерация. Дори ежеседмичната консумация на порция портокали е от полза, твърди той.


  Макулната дегенерация е свързана с възрастта и се появява в резултат на стареене на организма след 60-65 години. Тя възпрепятства възприемането на обекти, лица, изкривяват се редове при четене, липсва усет за цветове и може да се затрудни шофирането.


  Екипът на Института за медицински изследвания на Уестмийд оценява данните на повече от 2856 австралийски възрастни на 49 години за период от 15 години.


  Данните са взети от едно от най-големите епидемиологични изследвания в света - Blue Mountains Eye Study. Те включват информация за начина на живот и болестите на пациентите. Резултатите сочат, че консумацията на портокали всекидневно намалява риска от макулна дегенерация с 60 % дори 15 години по-късно.


  Фактите се базират и на предишни изследвания, които показват, че витамин А, Е и С са полезни за очите. Те са фокусирани на връзката между флавоноидите и дегенерацията на макулата. 


  Флавоноидите представляват мощни антиоксиданти, намиращи се в повечето плодове и зеленчуци и имат противовъзпалителни, противоракови и противоалергични свойства.


  Изследван е и ефектът на други храни с флавоноиди като ябълки и червено вино, но е установено, че те не предпазват очите така, както портокала. 

  Предишни изследвания показват също, че храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, цинк, лутеин, витамин С и Е, могат да предотвратят макулната дегенерация и катаракта. Такива храни са: спанак, зеле, плодове, сьомга, риба тон, яйца, ядки, боб, стриди и свинско месо.


  Освен флавоноиди, бета-каротин и витамини, портокалът е богат и на калий, калций и магнезий. Така той се счита за антиоксидант, който предпазва сърдечносъдовата система, възпрепятства дегенеративни и ракови заболявания.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »