Четвъртък, 29 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.07.2018  » Ако искате да ядете здравословно?

  Ако искате да ядете здравословно, пробвайте този трик

  Изследователи от Germany’s University of Tübingen са открили, че хората, които само мислят, че се хранят здравословно по време на приготвянето на храната, са по-склонни да сервират по-малки порции, което е от решаващо значение за поддържането на теглото и отслабването.

  В проучването участниците са били разделени на три групи: една, която се е съсредоточила върху здравословните ползи от храната, друга - върху удоволствието от храната и трета, която e трябвалo да се чувства сита.

  Тези, съобразяващи се с ползите от храната за здравето, са избирали по-малки порции в сравнение с останалите групи. С други думи, ако се опитваме да ядем по-здравословно, можем да помислим за това още по време за приготвяне на храната. Това вероятно ще ни накара да сервираме по-малки порции и ще спестим ненужни калории.

  За проучването, мозъчните скенери са показали как този подход може да активира дейност в префронталната кора, която е свързана със самоконтрола и бъдещото планиране на храненето.

  "Нарастването на затлъстяването от петдесетте години на миналия век е успоредно с увеличаването на размера на порциите. Установяваме, че смяната на мисленето на отделните хора по време на планирането преди хранене има потенциала да подобри контрола върху порциите", пише в изявление Стефани Кулман, водещ изследовател в проучването.

  Контролът на порциите не се постига лесно. Дори и най-здравословното хранене изисква премереност в порциите. Това е така, защото стандартните размери за сервиране, дефинирани преди години, не съвпадат с тези, които е желателно да спазваме сега.

  За начало, "това, което е в чиния ни" не се брои като нормална порция, тъй като това е относително.

  Проучванията показват, че и неспазващите режим хора, и здравните специалисти, не оценяват размера на порциите точно. Има прости и практични начини за определянето на полезно количество храна, независимо дали става дума за основно ястие, лека закуска или лечение. И горният трик е един от тях.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »