Изследователи от Токайския университет създадоха биохибриден робот, който е изграден на основата на жива мускулна тъкан от плъх, метален скелет и пластмаса, информира сайтът Pixelmedia.bg.

Мускулите се свиват, когато към тях се подаде електрическо напрежение. За да се движи изкуственият палец като човешки, инженерите са възпроизвели работата на двойка мускули – антагонист и протагонист. Когато един от мускулите се свива, другият се отпуска.

Устройството имитира движението на човешки палец, може да премества малки предмети и да сгъва ставите, пише сп. "Science Robotics".

Мускулите на робота са изработени от тънки хидрогелови пластинки, покрити с миобласт от плъх – млади мускулни клетки, от които след това се развива мускулната тъкан.

Ставите на новия робот могат да се свиват почти под прав ъгъл, което дава възможност да се изпълняват сравнително сложни задачи, пише още научното издание.

Сега роботът е в състояние да вдигне предмет и да го премести. Въпреки това живата тъкан има определени ограничения, например устройството може да работи само във водна среда, защото при постоянно движение мускулът се износва бързо.

Срокът на годност на робота засега е не повече от седмица.

avtora.com