Четвъртък, 4 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.08.2018  » Червено месо – колко често и в какви количества?
  Червено месо – колко често и в какви количества?

  Според австралийски наръчници за хранене червеното месо трябва да се ограничи до максимум 455 грама на седмица. Това се равнява на три или четири парчета варено месо с размер на длан. Твърди се, че прекалената консумация на червено месо може да навреди на здравето и дори да доведе до рак.

  Спекулира се, че биологичното животинско месо, е по-здравословно от рутинното произведено месо. Органичните се отглеждат без пестициди и хербициди и не съдържат антибиотици и хормони. Нито един от тези етикети обаче не е стандартизиран и няма законово определение кое месо е органично и кое не, коментират експерти. 

  Тези, които се смятат за органични, все още използват пестициди. За тях се коментира, че съдържат повече омега-3 мастни киселини, но все още няма научни доказателства за това. Проблем с биологичното месо е и по-високата цена, която може да бъде до два пъти повече от тази на останалите. 

  Неорганично произведените меса са от говеда, които се отглеждат с хормони, тъй като в Австралия се позволява употребата на естроген, прогестерон и тестостерон за отглеждане на този тип животни.

  Разликата между месото с и без хормони обаче е малко и човек трябва да яде повече от 77 кг говеждо месо, за да получи същото ниво на естроген, като това при консумацията на яйце. Затова се счита, че месото, обработено с хормони, е също толкова безопасно, колкото и това без.

  От друга страна червеното месо е източник на желязо, цинк, омега-3 мастни киселини, витамин B 12, които са полезни за сърцето и мозъка. Месото на животното, захранвано с трева, съдържа по-високи нива на мастноразтворими витамини като А и Е и омега-3 мастни киселини. Въпреки това тези нива са по-ниски от тези на сьомгата.

  Един от най-известните видове говеждо месо е Вагиу - Wagyu beef, което има високо съдържание на мазнини. Нивата на ненаситени мазнини в това месо са по-високи от наситените, затова то е здравословно. Характерно за него е ясно изразената мраморна структура, което създава топящ вкус и мекота при консумация.

  Може да се заключи, че червеното месо се класифицира от месните стандарти в Австралия според съдържанието на мазнини, киселинност, цвят и др. Разликата между биологичното и небиологичното месо, месото от трева и зърно е значително малка. Твърди се още, че изборът на месо не зависи толкова от препоръките, а от индивидуалния вкус и предпочитание.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »