Неделя, 12 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.08.2018  » Ухапване от насекомо при детето - какво да правим?
  Ухапване от насекомо при детето - какво да правим?


  В повечето случаи ухапванията от насекоми са безобидни и не предизвикват тежки реакции. Обикновено се касае за ухапване от комари, мухи, паяци, пчели, оси, кърлежи и други. Засегнати са откритите части на тялото. Макар и рядко могат да се пренесат редица трансмисивни заболявания, които в нашата държава не са често срещани.

  По-голяма опасност крият алергичните реакции. На практика всяко едно ухапване от насекомо може да доведе до развитие на такава. Видът й, както и размерът на засегната площ от кожата, зависят от самия организъм, както и от предразположението му към алергии.

  Видът на насекомото и биологичната субстанция, която отделя в организма на ухапаното дете, също са от значение.

  Какви са симптомите при ухапване от насекомо?

  Оплакванията варират в широки граници – от лека локална реакция, която засяга само ограничен кожен участък около мястото на ухапването до тежка алергична реакция, като анафилактичен шок.

  Обикновено в областта на ухапването се наблюдава подуване, зачервяване, сърбеж. Понякога е налице и болка. В други случаи реакцията засяга по-широки части на кожата, не само в областта на ухапването.

  Могат да са налице и съпровождащи симптоми, като кашлица, затруднено дишане, ускорена сърдечна дейност, спадане на артериалното налягане, замайване, прималяване, подуване на езика, устните. В тези случаи е необходимо незабавно да потърсите лекарска помощ.

  Кои са първите мерки, които можем да предприемем при ухапване от насекомо?

  Известно е, че пчелите оставят жилото след себе си. В края си то има пулсираща „торбичка” с отрова, която може да постъпи в организма при неправилни опити за „изваждането” му. Специалистите препоръчват жилото да се отстрани с шпатула или нокът, а в никакъв случай със стискане или дърпане. След това областта на ухапването трябва да се измие с вода и сапун.

  Върху пострадалата област сложете лед за около 10 минути, след което го отстранете за 10 минути и пак го сложете за още 10 минути. Ако е възможно, повдигнете нависоко частта от тялото, която е ухапана (например ръката или кракът).

  Като обезболяващо средство в детска възраст може да се използва ибупрофен или парацетамол под формата на сироп или свещички. Дозата е в зависимост от килограмите и възрастта на детето. Избягвайте употребата на ацетилсалицилова киселина при децата, тъй като тя е асоциирана с повишен риск от развитие на синдром на Рей.

  Ако засегнатата област е по-обширна и при наличие на по-тежка алергична реакция, могат да се използват антихистаминови препарати под формата на капки или сироп. Отново в зависимост от възрастта на детето. При сърбеж и болка помагат локалните антихистаминови препарати, които са под формата на гелове и унгвенти.

  Кога е необходимо да се потърси лекарска помощ?

  • Ако имате притеснения, че не се касае за проста локална реакция от ухапването.
  • Симптомите не се подобряват след приложеното лечение или се наблюдава влошаване. Особено, ако това се случва в рамките на първите минути след ухапването.
  • При ухапване от насекомо в областта на лицето, особено устните, езика, устната кухина.
  • Кожата около ухапването е подута и зачервена, а областта е на площ повече от 10 см.
  • Областта на ухапването показва признаци на вторична бактериална инфекция – появява се отново подуване, гнойна колекция, болка, повишена локална температура.
  • Налице са и други симптоми, като подуване на лимфните възли, грипоподобни прояви – отпадналост, безапетитие, болки в мускулите, повишена телесна температура.
  При почивка с деца винаги трябва да сте добре подготвени за реакция в подобна ситуация. Аптечката трябва да съдържа необходимите медикаменти, за да се справите с първите симптоми.
  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »