Четвъртък, 2 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.09.2018  » Кардиото стимулира метаболизма
  Кардиото стимулира метаболизма

  Докато някои ентусиасти във фитнес залата предпочитат да прекарват час в потене на пътеката за бягане, други са готови по всяко време да обърнат гръб на подобна активност и да се придържат към железата.
   

  Що се отнася обаче до спора коя форма на тренировка е по-добра, няма как да обявим ясен победител, защото всичко зависи от индивидуални предпочитания и фитнес цели. Но що се отнася до различните ползи, докато силовите тренировки горят повече калории в сравнение с тичането, изследователи от университета в Копенхаген откриха, че кардиото се оказва по-благоприятно за метаболизма на трениращия.
   

  Публикувано в Journal of Clinical Investigation Insight, изследването посочва, че кардио упражненията стимулират производството на метаболитен хормон FGF21. Предишни фармакологични и генетични опити показват, че при животните FGF21 функционира като ендокринен фактор, чието повишаване участва в намаляването на телесното тегло, намаляването на хипергликемията и хиперлипидемията, облекчаването на черния дроб и увеличаването на инсулиновата чувствителност.
   

  Не е случайно, че при това положение се провеждат опити за използване на FGF21 като лекарство в борбата с диабета, затлъстяването и други метаболитни нарушения. Проучването обаче на копенхагенския екип демонстрира, че производството на полипептида може да се стимулира съвсем естествено посредством бягане и каране на колело.

  Данните са извлечени от опити с 10 здрави и млади мъже, които имали задачата да тренират в две категории – силови тренировки (пет упражнения, предназначени за всяка от главните мускулни групи, по 10 повторения) и кардио (каране на велосипед). След тренировките, които били с продължителност 60 мин, участниците дали кръвни проби за измерване нивото на млечната киселина, жлъчката, кръвната захар и различните нива на хормони в тялото им.
   

  Като резултат, ангажираните с кардио упражненията се отличили с три пъти по-голямо увеличение на производството на FGF21 в сравнение с тези, които преминали през силовите тренировки.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »