Събота, 4 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.09.2018  » Мускулната сила - индикатор за по-продължителен живот

  Мускулната сила - индикатор за по-продължителен живот

  Източник: iStockphoto

  Всички тези часове, прекарани във фитнеса, не са просто за добър външен вид. Оказва се, че колкото по-дълго гарантирате силата на организма си, толкова по-дълго ще живеете. Поне това ни съобщава публикация в Gerontology: Medical Sciences, авторите на която са изследователи от университета в Мичиган. 

  Взимайки предвид редица социодемографски фактори, здравословни състояния и навици като тютюнопушенето, изследователският екип установява, че хората с ниска мускулна сила се отличават с 50% по-голям риск от преждевременна смърт. Ако заключението е правилно, това би означавало, че мускулната сила може би представлява по-съществен фактор, на база на който да се предвижда цялостното здраве и дълголетие на индивидите, отколкото мускулната маса, а според предишни проучвания като това в The Lancet, проведено от д-р Дарил Леонг - дори от кръвното налягане. 

  Тук обаче идва въпросът какво категоризираме като „мускулна сила“. В проучванията тя е дефинирана като хватателната сила на ръката, която ви позволява да стискате разни неща, и може да бъде измерена лесно благодарение на уреди като хидравличния динамометър за ръка на Jamar. Колкото повече тегло можете да задържите и колкото по-дълго можете да го задържите, толкова по-добро е мускулното ви състояние.

  Начело с доктора по епидемология към U-M School of Public Health Кейт Дъчоуни, учените анализират представителна извадка от 8 326 мъже и жени на възраст 65 години и повече. Според критериите, за „мускулна слабост“ се приема сила на захват от 39 кг и по-малко за мъже и 22кг и по-малко за жени. Въз основа на данните, излиза, че 46% от изследваната популация се класифицира като „слаба“

  Какво обаче означават тези данни? Всъщност, те не показват нищо повече от това, че ако човек развие хроничен медицински проблем и се характеризира с по-малка мускулна сила, съществува по-висок риск от фатален изход. С други думи, мускулната сила не е "присъда", но е важна за биологичното оцеляване в някои критични за здравето ни ситуации.

  Въпреки сравнително простия и икономичен метод, измерването на хватателната сила не е част от повечето рутинни физически прегледи. Напротив, инкорпорирането му в медицинската практика би могло да позволи ранни интервенции, които да подобрят качеството на живот на пациента.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »