Четвъртък, 16 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.09.2018  » Зелето предотвратява рак?!

  Зелето предотвратява рак?!

  Зелето съдържа фитонутриенти като тиоцианат, лутеин, зеаксантин и изотиоцианат, които стимулират детоксикиращи ензими и предпазват от рак на гърдата, дебелото черво и простата. То е богато и на фитохимикали, които се разграждат във вещества, предотвратяващи рака. Друго потенциално вещество, което се съдържа в зелето и се бори с рака, е сулфорафан. 


  Изследванията от последните 30 години показват, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци, включително зеле, е свързана с по-нисък риск от рак. Една от основните съставки на зелето е индол-3-карбинолът, химикал, който спомага за поддържането на ДНК и за предотвратяването на туморите. Разглежда се и химичното вещество, наречено апигенин, за което се смята, че намалява размера на раковите клетки.


  Зелето е богат източник и на други хранителни вещества като витамин А, С и фибри. Фолиевата киселина в него забавя развитието на рака на стомаха и дебелото черво.


  Зелето е богато на полифеноли и глюкозинолати, които притежават съединения за борбата с болестите. Свързани са с превенция от хронични заболявания, причинени от оксидативния стрес.


  Бялото, червеното, брюкселското или китайското зеле – всички носят ползи за здравето. Докато червеното е добър източник на антиоксиданти, китайското и зеленото имат противовъзпалителни свойства. Добре е да се включат всички в диетата, за да се извлича максимална полза от тях.


  Червеното зеле съдържа антиоксиданта антоцианин, което забавя развитието на раковите клекти, убива вече формираните и спира образуването на новите. Установено е, че консумацията на китайското зеле пък, е свързано с намален риск от рак на гърдата.

  Както за предотвратяване на раковите клетки, така и за кръвосъсирване, може да се пие по 1 чаша сурово зеле, което съдържа повече от 60% витамин К. 

  Ако не можем да предотвратим някои фактори, причиняващи рак, можем например да ги смекчим като приемаме диета, богата на зеленчуци, включително зеле. Затова е препоръчително то да се консумира, тъй като освен при ракови заболявания, зелето е полезно за цялостното ни здраве.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »