Сряда, 8 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.09.2018  » Октоберфест отвори врати за 185-ти път

  © Associated Press

  В Мюнхен започна 185-ото издание на прочутия бирен фестивал "Октоберфест", предаде ДПА, цитирана от БТА. По традиция началото беше дадено в 12 ч. местно време (13 българско), когато кметът Дитер Райтер отвъртя кранчето на първото буре с бира.

  Фестът продължава до 7 октомври. Той протича при засилени мерки за сигурност. Нови заграждения, допълнителни видеокамери, повече полицаи с камери, прикрепени към тялото им - това са само част от мерките за сигурност.

  Около 600 полицаи ще се грижат за сигурността по време на феста, посетен миналата година от 6.2 милиона души. Полицията за първи път ще изпита и така наречените "Супер разпознаващи агенти". Това са полицаи, които се вглеждат внимателно в подозрителни лица и ги държат под око по време на фестивала. Тези агенти ще проверяват и кадрите от 47 камери.

  Пет часа преди началото на фестивала днес стотици почитатели на бирата и на празнуването започнаха да се събират на мястото на феста, облечени в традиционни баварски кожени панталони или сукмани. В очакване на началото на феста те си носеха собствена бира.

  На Октоберфест бирата се сервира в еднолитрови халби, като цената варира между 10.80 и 11.50 евро в зависимост от пивоварната. Средното поскъпване е с 3.57% спрямо миналата година.

  Освен на бирата и на вкусната храна, посетителите на феста, могат да се насладят и на най-различни изживявания. Тази година на Октоберфеста има нови атракции като "Махалото на хаоса", която оставя у хората физическо усещане, подобно на това по време на полет в космоса. Атракционът "Хищник", пък оставя посетителите няколко секунди да висят с главата надолу.

  dnevnik.bg


  Първият "Октоберфест" се е състоял през 1810 г. по повод венчавката на баварския принц Людвик. Празникът е започнал на 12 октомври и е продължил до 17-ти. В по-ново време началото е изместено към края на септември, когато времето е по-топло, но краят винаги е през октомври.

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »