Вторник, 14 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.10.2018  » ACT Фестивал за свободен театър с българска програма

  Oсмият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе между 19 и 25 октомври и отново ще представи най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма със специални събития, дискусии, уъркшопи и гости.

  Предстоящото издание е под наслов POST-POST и се стреми да улови пулса на времето в мрежата от смисли - от „постмодернизъм" и „постдраматично", през „постдигитално", до постовете в социалните мрежи, оплитащи ни в безкраен поток от информация.

  Затова и фокусът на българската селекция е експериментът на ръба на познатите жанрове. В нея са подбрани осем ярки представители на откривателския дух в сценичното изкуство. От документалния театър, през съвременния танц и пърформанс, до интерактивните формати, сетивната инсталация и психодрамата, всеки от спектаклите развива собствен сценичен език, за да комуникира своите послания.

  Германската компания „LIGNA" и актьорът Стефан Щерев заедно създават концепцията, режисурата и текста на социалния спектакъл "Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер". Международната продукция се фокусира върху причините за авторитарните и фашистките настроения в Европа и търси отговор на въпроса какво поражда, контролира и манипулира различни обществени групи.

  Специално на АСТ Фестивал ще можем да преживеем инсталацията „PURE" на международно признатия танцьор и хореограф Християн Бакалов. Премествайки границите между изпълнителското изкуство и визуалната инсталация, той развива редица методи за потапяне на публиката в поетично театрално пространство, като ги стимулира индивидуално чрез различни сетива.

  Интерактивното театрално представление на Марий Росен "Щастливият Бекет" пък е вдъхновенo от структурата и образния свят в "О, щастливи дни" на Самюъл Бекет. Спектакълът обаче не следва оригиналната пиеса, а е по текстове, които са предварително написани от присъстващите зрители. Така всяко отделно представление има свой уникален драматургичен език, но структурата винаги остава същата.

  "Съвършено розово" е новият проект на Ива Свещарова в областта на съвременния танц и пърформанс. Той отправя поглед към темата за женското тяло и през призмата на стереотипи, клишета и свръх-еротизирани образи отваря въпроси за удоволствието, желанието и еротичното очарование.

  Темата за тялото и взаимоотношенията му с душата е отправна точка и в сценичната изповед "Интервюта с душата" на актрисата и психодрама терапевт Юлиана Сайска. В него тя професионално изследва чувствата на вътрешната сцена на човека, включвайки текстове от „ За тялото и душата" на Бонавентура, „ Изповеди" на Св. Августин, „ Болестта на смъртта" на Маргьорит Дюрас и „Дух и Любов" на Симон Вейл.

  Невербален театър и личен проект е и "Историята на вчерашния ден" на Галина Борисова, в който между стени, завеси и тапети шестима артисти мечтаят в пространството с несигурни намерения и временни решения. И се питат: колко често се чувстваме самотни в присъствието на околните?

  Новата продукция на VOX POPULI, съвместно с Екологично сдружение „За Земята", е документалният спектакъл-променада (разходка) „Което остава". В него публиката предприема пътешествие между три знакови софийски улици, за да стане свидетел на ситуации от един паралелен живот на града. Десетки интервюта и срещи със събирачите на смет изграждат спектакъла и прозрението, че онези, които често подминаваме с апатия и мнителност, всъщност са сред най-важните двигатели за постоянното обновление на София.

  Осмата продукция, избрана за участие в осмото издание на ACT Фестивал за свободен театър, е премиерният спектакълът "Мовименто / Вариации" на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни". В него петима автори от България, Германия и САЩ разтоварват наелектризираната тема за миграцията, разглеждайки я като част от категорията „движение" - на нашите тела, пари, души, мечти, животните, планетата, интернет, постове и профили. Спектакълът ни изпраща на пътешествие - от Саргасово море през Филаделфия, през нефтените рафинерии в Дакота, дигиталните тела и съвременния танц - нагоре, нагоре към звездите.

  Пълната информация за всички постановки може да намерите тук.

  stand.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »